Praha Jeruzalém

Zpráva: Americký vyslanec varoval izraelské představitele, že Palestinská autonomie čelí nebezpečné ekonomické a politické krizi.

Od: Arutz Sheva, 16. července 2021 6:05

Americký vyslanec Hádí Amr během svých jednání v Jeruzalémě tento týden varoval izraelské představitele, že Palestinská samospráva čelí nebezpečné ekonomické a politické krizi, uvedl ve čtvrtek Barak Ravid z agentury Axios s odvoláním na tři izraelské představitele.

Amr, náměstek náměstka ministra zahraničí pro izraelsko-palestinské záležitosti, přijel do regionu v neděli a před setkáním s izraelskými představiteli v Jeruzalémě a Tel Avivu se v Ramalláhu setkal s asistenty předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a vysokými vládními představiteli.

Izraelští představitelé, kteří se jednání s Amrem zúčastnili nebo o něm byli informováni, uvedli, že zdůraznil, že se z Ramalláhu vrátil velmi znepokojen.

„Nikdy jsem neviděl Palestinskou samosprávu v horší situaci,“ řekl Amr podle izraelských představitelů citovaných agenturou Axios.

Izraelští představitelé dodali, že jim Amr řekl, že kombinace finanční a politické krize staví Palestinskou samosprávu do velmi nejisté situace.

„Je to jako suchý les, který čeká, až začne hořet,“ řekl podle zdrojů.

Ministerstvo zahraničí se k tomu odmítlo vyjádřit.

Amr také navrhl několik opatření, která může izraelská vláda přijmout, aby pomohla palestinské ekonomice a rozpočtu Palestinské samosprávy.

Zdroj obeznámený s Amrovými rozhovory Ravidovi řekl, že jak palestinským arabským, tak izraelským představitelům zdůraznil, že na ně nehodlá tlačit ani je prosit, aby podnikli nějaké kroky, a že si je budou muset vyřešit sami. „Pokud chcete, aby vám USA pomohly, rádi to uděláme,“ řekl údajně.

Palestinská samospráva v posledních letech opakovaně žádala o zahraniční dary a tvrdila, že je kvůli prohlubující se finanční krizi na pokraji zhroucení.

Zároveň nadále vynakládá šest procent ročního rozpočtu PA na výplatu 4,5 milionu dolarů měsíčně vězněným teroristům a dalších 6,5 milionu dolarů jejich rodinám.

Amrova návštěva regionu se uskutečnila v době, kdy se Bidenova administrativa pokouší obnovit vztahy s Palestinskou samosprávou.

PA od roku 2017 bojkotovala USA na protest proti uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem a přesunu amerického velvyslanectví v Izraeli do tohoto města.

18.07.2021 05:27 Daniel Žingor167Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova