Praha Jeruzalém

Vůdce Hizballáhu Hassan Hassan: převzetí Afghánistánu Talibanem je „morálním pádem Ameriky“.

Autor: Elad Benari , 19. srpna 2021 3:04

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh prohlásil, že stažení USA z Afghánistánu by mělo sloužit jako lekce pro Izrael, že USA nejsou spolehlivým partnerem.

Nasralláh to uvedl v úterý večer v televizním projevu, který přinesla oficiální média Hizballáhu a z něhož citoval server i24NEWS.

Tvrdil, že ovládnutí Afghánistánu Talibanem je „morálním pádem Ameriky“, a dodal: „Ti, kdo to sledují nejpozorněji a vyvodit z toho závěry, jsou Izraelci.“

Nasralláh dále uvedl, že americký prezident Joe Biden byl ochoten „přijmout historický neúspěch“, aby dokázal změnu politiky, podle níž USA v budoucnu nebudou vést války za jiné národy a položil řečnickou otázku, co bude nová americká zahraniční politika znamenat pro Libanon a jeho sousedy.

„Každý to musí zvážit a přemýšlet o tom,“ řekl Nasralláh s odkazem na vítězství Talibanu. „Ti, kdo z toho musí vyvodit závěry a získat moudrost, jsou nejvíce národy tohoto regionu.“

V neděli vstoupili povstalci Talibanu do afghánského hlavního města Kábulu a prezident Ašraf Ghaní opustil zemi.

Mluvčí politické kanceláře Tálibánu později prohlásil, že válka v Afghánistánu skončila a dodal, že o typu vlády a podobě režimu v Afghánistánu bude brzy jasno.

Biden se dostal pod palbu kritiky kvůli svému postupu v souvislosti s krizí v Afghánistánu. V pondělí pronesl projev, v němž zdůvodnil rozhodnutí stáhnout vojáky z Afghánistánu a řekl, že za tímto rozhodnutím „pevně stojí“.

19.08.2021 06:18 Daniel Žingor208Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova