Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničí: USA s námi musí mluvit s respektem.

Autor: Elad Benari, 1. září 2021 5:00

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir Abdollahian v úterý prohlásil, že Írán nepřijímá „jednání pro jednání“ v rámci vídeňských rozhovorů zaměřených na oživení jaderné dohody z roku 2015.

„Jednání musí být zaměřeno na to, aby sloužilo zájmům íránského lidu,“ řekl Amir Abdollahian podle agentury Xinhua v telefonickém rozhovoru s chorvatským ministrem zahraničí Gordanem Grlicem-Radmanem.

Uvedl také, že američtí představitelé by měli s íránským lidem hovořit s respektem.

Írán v reakci na Trumpovo odstoupení od dohody v květnu 2018 postupně omezil dodržování dohody z roku 2015, ale vede s USA nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

USA nedávno vyzvaly Írán k návratu k jednacímu stolu poté, co Írán rozhovory přerušil až do sestavení nové vlády prezidenta Ebrahíma Raisiho.

Raisi, který složil přísahu jako íránský prezident v srpnu, je považován za prezidenta tvrdé linie, který má blízko k nejvyššímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. Raisi slíbil, že ukončí americké sankce vůči islámské republice, a odsoudil je jako „nezákonné“.

V pondělí íránské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Írán omezí své jaderné aktivity, pokud se Spojené státy „ověřeným způsobem“ a plně vrátí ke „všem svým závazkům vyplývajícím z jaderné dohody a rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2231“.

01.09.2021 06:02 Daniel Žingor89Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova