Praha Jeruzalém

Nečekané odmítnutí vůdce Palestinské samosprávy může signalizovat, že je arabsko-izraelský konflikt pro Bidenovu administrativu záležitostí s nízkou prioritou.

Od: Arutz Sheva, 29. 9. 2021 20:40

Bílý dům minulý týden odmítl žádost předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse o setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem při příležitosti setkání Valného shromáždění OSN, uvedly Walla news s odvoláním na americké a arabské zdroje.

Tento krok je pro administrativu, která je považována za přátelštější vůči Palestinské samosprávě než předchozí Trumpova administrativa, považován za neobvyklý a může odrážet nízkou prioritu, kterou Bidenova administrativa přikládá arabsko-izraelskému konfliktu ve srovnání s předchozími administrativami.

Pokud by jeho žádosti o setkání s Bidenem bylo vyhověno, přiletěl by Abbás do New Yorku osobně. Místo toho minulý týden přednesl svůj projev na Valném shromáždění OSN prostřednictvím internetového přenosu.

Biden během svého projevu na Valném shromáždění OSN minulý týden nadnesl otázku arabsko-izraelského konfliktu a zopakoval, že jeho administrativa podporuje dvoustátní řešení. Prohlásil však, že takové řešení je ještě „daleko“.

Během svého projevu prezident rovněž prohlásil, že americká podpora Izraele je „jednoznačná“ a její závazek vůči bezpečnosti židovského státu je „nezpochybnitelný“.

30.09.2021 05:37 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova