Praha Jeruzalém

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí přednesl požadavky před obnovením jaderných rozhovorů na konci měsíce.

Elad Benari , 09. listopadu 2021 6:03

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v pondělí požadoval, aby USA v rámci rozhovorů o návratu k jaderné dohodě z roku 2015 zrušily sankce uvalené na Írán a také ujistily Írán, že od dohody znovu neodstoupí.

Mluvčí Saíd Chatibzadeh podle Russia Today uvedl, že Washington „musí zaručit, že se žádná administrativa ve Spojených státech nebude vysmívat světu a mezinárodnímu právu a nebude opakovat toto chování“ odstoupení od dohod.

Stejně tak zdůraznil, že „musí zcela a účinně zrušit represivní sankce“.

„Írán nezastaví své kompenzační akce, dokud nebude mít jistotu, že americké sankce budou zrušeny účinným a ověřitelným způsobem s nezbytnými a objektivními zárukami,“ varoval mluvčí.

Írán postupně omezuje dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Předchozí íránská vláda v čele s bývalým prezidentem Hasanem Rúháním vedla s Bidenovou administrativou nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Jednání byla přerušena 20. června, dva dny poté, co Ebrahím Raísí zvítězil v íránských prezidentských volbách.

Minulý týden íránský diplomat uvedl, že jednání budou obnovena 29. listopadu ve Vídni.

Írán v sobotu sdělil Rusku, že západní vlády by měly být při obnovení jaderných rozhovorů koncem tohoto měsíce „realistické“ a nepřekračovat hranice dohody z roku 2015, kterou se snaží oživit.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price minulý týden poté, co Írán oznámil obnovení rozhovorů, uvedl, že jednání by měla pokračovat přesně tam, kde skončila, a vyjádřil optimismus, že zbývající otázky by mohly být rychle vyřešeny.

„Řekli jsme to již mnohokrát, ale věříme, že je i nadále možné rychle dosáhnout a realizovat dohodu o vzájemném návratu k dodržování JCPOA uzavřením relativně malého počtu otázek, které zůstaly nevyřešeny na konci června, kdy skončilo šesté kolo,“ uvedl Price.

Upozornil však, že podle názoru USA se čas na dosažení dohody krátí.

„Věříme, že pokud to Íránci myslí vážně, můžeme to zvládnout v relativně krátkém čase, ale také jsme jasně řekli, a to i proto, že se tato pauza už nějakou dobu vleče, že toto okno příležitosti nebude otevřené navždy, a to zejména v případě, že Írán bude pokračovat v provokativních jaderných krocích,“ uvedl Price.

09.11.2021 05:33 Daniel Žingor68Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova