Praha Jeruzalém

Írán vzkázal Rusku, že by se západní země měly při rozhovorech o jaderné dohodě z roku 2015 vyvarovat „přehnaných požadavků“.

Od: Arutz Sheva, 7. listopadu 2021 4:23

Írán v sobotu sdělil Rusku, že by západní vlády měly být při obnovení jaderných rozhovorů koncem tohoto měsíce „realistické“ a nepřekračovat hranice dohody z roku 2015, kterou se snaží oživit, uvedla agentura AFP.

Telefonát mezi íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amirem-Abdollahjanem a ruským protějškem Sergejem Lavrovem, o který podle Moskvy požádal Teherán, se uskutečnil jen několik týdnů před tím, než budou rozhovory po pětiměsíční přestávce 29. listopadu ve Vídni znovu zahájeny.

„Rychlý průběh rozhovorů vyžaduje, aby evropská a americká strana zaujaly konstruktivní a realistický přístup a vyhnuly se nadměrným požadavkům, které jdou nad rámec podmínek jaderné dohody uzavřené v roce 2015,“ uvedl íránský ministr podle přepisu ministerstva.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že se „obě strany vyslovily pro obnovení jaderné dohody v její původní, vyvážené konfiguraci, schválené Radou bezpečnosti OSN“.

„Potvrdily, že je to jediný správný způsob, jak zajistit práva a zájmy všech účastníků komplexních dohod.“

Írán postupně omezil dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi, v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Předchozí íránská vláda v čele s bývalým prezidentem Hasanem Rúháním vedla s Bidenovou administrativou nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Jednání byla přerušena 20. června, dva dny poté, co Ebrahím Raísí zvítězil v íránských prezidentských volbách.

Ve středu 3. listopadu íránský diplomat uvedl, že jednání budou obnovena 29. listopadu ve Vídni.

Írán chce zrušení všech amerických sankcí, které byly uvaleny po Trumpově odstoupení od dohody, ale Bidenova administrativa tvrdí, že bude jednat pouze o opatřeních přijatých jejím předchůdcem kvůli jadernému programu, nikoli o krocích uvalených kvůli jiným problémům, jako jsou lidská práva.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price tento týden poté, co Írán oznámil obnovení rozhovorů, uvedl, že jednání by měla pokračovat přesně tam, kde skončila, a vyjádřil optimismus, že zbývající otázky by mohly být rychle vyřešeny.

„Řekli jsme to již mnohokrát, ale věříme, že je i nadále možné rychle dosáhnout a realizovat dohodu o vzájemném návratu k dodržování JCPOA uzavřením relativně malého počtu otázek, které zůstaly nevyřešeny na konci června, kdy skončilo šesté kolo,“ uvedl Price.

Upozornil však, že podle názoru USA se čas na dosažení dohody krátí.

„Věříme, že pokud to Íránci myslí vážně, můžeme to zvládnout v relativně krátkém čase, ale také jsme jasně řekli, a to i proto, že se tato pauza už nějakou dobu vleče, že toto okno příležitosti nebude otevřené navždy, a to zejména v případě, že Írán bude pokračovat v provokativních jaderných krocích,“ uvedl Price.

07.11.2021 06:26 Daniel Žingor72Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova