Praha Jeruzalém

V den 74. výročí rozhodnutí OSN o uznání práva židovského národa na státnost a plánu rozdělení z 29. listopadu 1947 byla uspořádána v OSN pouze solidární akci s „Palestinci“, zatímco se ignoroval vznik Izraele a historie masakrů a vyhnání 850 000 Židů z arabských zemí a také z Íránu.

Autor: Aryeh Savir, 30. listopadu 2021, Tisková agentura Tazpit

V pondělí (29.11.2021) se na půdě Valného shromáždění OSN konala propalestinská konference na téma „Solidarita s palestinským lidem“. Konference, jejímž cílem bylo posílit podporu „práva Palestinců na návrat“, se zúčastnili předseda Valného shromáždění, předseda Rady bezpečnosti Juan Ramón de la Fuente Ramírez z Mexika, velvyslanec Palestinské samosprávy při OSN a zástupci „palestinské“ občanské společnosti.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan ve spolupráci se Světovým židovským kongresem uspořádal v reakci na konferenci protest a napadl OSN, že „nehorázně přehlíží masakry a vyhánění Židů z arabských zemí a Íránu“. V rámci kampaně přijely k sídlu OSN nákladní automobily s nápisy, které vstupujícím do budovy ukazovaly fotografie židovských uprchlíků vyhnaných z arabských zemí a Íránu spolu s požadavkem přestat vymazávat židovskou historii.

Dne 29. listopadu 1947 OSN uznala právo židovského národa na vlastní stát. Židé plán rozdělení přijali, arabské země jej odmítly a zaútočily na Izrael. Zároveň pronásledovaly, masakrovaly a nakonec vyhnaly židovské komunity ve svých zemích.

„Je šokující, že OSN toto zvěrstvo zcela ignoruje. Místo toho má OSN tu drzost pořádat solidární akci pro Palestince v den výročí rozhodnutí samotných Palestinců zvolit si násilí,“ řekl Erdan během protestu. „A v den, kdy si Palestinci zvolili násilí, si OSN dovoluje prosazovat i nehorázný, falešný ‚požadavek návratu‘, požadavek, který by vedl k úplnému vyhlazení židovského státu.“

„Tím, že OSN na jedné straně prosazuje a posiluje falešný a nebezpečný příběh Palestinců a na druhé straně umlčuje pravdivé příběhy, tragické příběhy židovských uprchlíků, kteří byli vyhnáni z arabských zemí a z Íránu, vymazává židovskou historii a překrucuje pravdu a to my nikdy nedopustíme,“ prohlásil. „Jsme tu dnes proto, abychom OSN a mezinárodnímu společenství řekli, že náš příběh nebude nikdy umlčen a naše historie nikdy vymazána,“ prohlásil izraelský vyslanec.

K íránským jaderným aspiracím Erdan uvedl, že mezinárodní společenství obnovilo jednání s Íránem, „světovým sponzorem terorismu číslo jedna, jednání, která mohou ohrozit budoucnost židovského státu. Izrael nemůže přijmout zásadně nesprávnou dohodu, která pouze oddaluje vznik jaderného Íránu tím, že jen problém odkopne.

Jsme přesvědčeni, že připojení se ke staré dohodě s Íránem je vážnou chybou, která by vedla k jadernému Íránu.“

Nákladní automobily s nápisy během dne projížděly po významných místech v New Yorku a budou v tom pokračovat i v následujících týdnech.

02.12.2021 06:05 Karel Sedláček128Zdroj: JewishPress.com

Klíčová slova