Praha Jeruzalém

Izrael se ve Washingtonu stává stranickým tématem, protože Bílý dům čelí okamžiku pravdy ohledně Íránu.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 13. ledna 2022

Při čtení čajových lístků ze zpráv a prohlášení přicházejících z Washingtonu prezident Joe Biden ztratil naději na průlom v jednání s Íránem ve Vídni.

Komentáře dvou klíčových mluvčích naznačují, že Bílý dům, který není schopen vyjednat návrat k jaderné dohodě JCPOA, se nyní připravuje na obviňování bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price novinářům řekl: „Stojí za to věnovat chvilku tomu, jak jsme se sem dostali. Je hluboce nešťastné, že kvůli neuváženému nebo možná neuváženému rozhodnutí předchozí administrativy nastoupila tato administrativa do úřadu bez těchto přísných ověřovacích a monitorovacích protokolů, které byly zavedeny.“

Hned následující den na toto sdělení navázala mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Řekla, že „zvýšené schopnosti Íránu nebo agresivní akce, které podnikl prostřednictvím zástupných válek po celém světě,“ by nepokročily, kdyby Trump „bezohledně neodstoupil od jaderné dohody bez přemýšlení o tom, co by mohlo následovat“.

Psakiová pokračovala: „Íránský jaderný program už nebyl pod kontrolou, už neměl nejpřísnější inspekční režim, jaký byl kdy vyjednán, už neměl přísná omezení jaderných aktivit.“

Agentura Axios navíc tento týden uvedla, že Bidenova administrativa očekává, že v lednu nebo únoru nastane okamžik pravdy, zda má smysl s Teheránem dále jednat. Bez ohledu na to, zda Bílý dům vsadí na diplomacii, nebo se přikloní ke konfrontaci, bude Biden čelit odporu, a proto administrativa přechází do režimu pitbull.

„Chystají se zaměřit palbu na Trumpa,“ řekl zdroj agentuře Axios.

Sdělení, že Trump svému nástupci zanechal špatné karty, přináší Bidenovi dvě věci. Pokud bude Bílý dům nakonec pokračovat v diplomacii, sníží očekávání veřejnosti ohledně kvality dohody. A pokud se Biden vykašle na diplomacii a postaví se Íránu, poselství posílí podporu prezidentovy demokratické základny.

Izrael se ocitl uprostřed

Zpráva Axiosu rovněž poznamenala, že Bidenova administrativa doufá, že izraelští představitelé „posílí“ sdělení Bílého domu.

To vyvolává pro Izrael dvě otázky.

Ocitne se Izrael v novém stranickém boji mezi demokraty a republikány?

Doufejme, že ne. Nová izraelská vláda jmenovala Michaela Herzoga, bratra prezidenta Isaaca Herzoga, velvyslancem v USA, protože má dobré vztahy s demokraty i republikány. Byl vybrán proto, aby problémy tohoto druhu tlumil.

Americké židovské organizace, které se zabývaly kyselými vztahy Baracka Obamy a Benjamina Netanjahua při prvním vyjednávání JCPOA, jsou snad z této zkušenosti o něco moudřejší.

Čas ukáže, nakolik budou úspěšné.

Bude Izrael obviňován z toho, že Trump vyřadil USA z JCPOA?

Obviňovat budou pravděpodobně extrémní strany Demokratické a Republikánské strany a jejich příznivci. Lze očekávat rozzlobené stranické tweety přicházející od „Čety“ (skupina extrémně levicových senátorek). A nedávné Trumpovy výroky o amerických Židech a upřímnosti Benjamina Netanjahua nečiní potíže představit si krajní pravici, jak se oddává historickému revizionismu.

Ať už tedy nějaká vina pochází od levice nebo pravice, stojí za to připomenout, že Trumpovo rozhodnutí odstoupit od JCPOA v roce 2018 bylo proto, že Írán již dohodu porušoval. Vyplývalo to jasně ze svazku íránských jaderných dokumentů, které Mossad ukradl ze skladu v Teheránu. V dubnu Izrael začal odhalovat, co se z tohoto zpravodajského úlovku dozvěděl. Po prostudování toho, co tento balík odhalil, Trump od dohody odstoupil – v květnu.

Podmínky pro současné kolo nepřímých jednání ve Vídni každopádně nebyly ideální.

K moci nastoupila nová vláda tvrdé linie vedená prezidentem Ebrahimem Raisim, která vrátila zpět jakýkoli postupný pokrok, jehož USA dosáhly s vládou Hasana Rúháního – první úder.

Důvěryhodnost Bidenovy administrativy na světové scéně utrpěla obrovskou ránu tím, jak se vyvíjelo její stažení z Afghánistánu – druhá rána.

Bidenova touha vrátit se k JCPOA byla tak silná ,že si toho Íránci nemohli nevšimnout. Bílý dům ve skutečnosti nikdy nevyjednával z pozice síly – tedy třetí zásah.

17.01.2022 05:44 Daniel Žingor143Zdroj: United with Israel

Klíčová slova