Praha Jeruzalém

Tento vysoký námořní důstojník bude sloužit jako spojka mezi Izraelem a 5. flotilou amerického námořnictva v Bahrajnu.

Autor: Pesach Benson, 11. února 2022

Podle zpráv bahrajnských médií bude v Bahrajnu trvale umístěn vysoký důstojník izraelského námořnictva. Jednalo by se o první vazbu důstojníka IDF, který bude trvale umístěn v arabské zemi.

Důstojník bude sloužit jako spojka mezi Izraelem a 5. flotilou amerického námořnictva, která sídlí v Bahrajnu.

Podle bahrajnských médií bylo toto ujednání dohodnuto minulý týden, kdy se izraelský ministr obrany Benny Gantz setkal s bahrajnským ministrem obrany Abdullou bin Hasanem Al Nuaimim a velitelem americké 5. flotily viceadmirálem Bradem Cooperem během neohlášené návštěvy Manamy.

Gantz rovněž podepsal s králem Hamadem bin Isou al-Chalífou memorandum o porozumění, které stanoví rámec pro izraelsko-bahrajnskou bezpečnostní spolupráci.

V lednu, několik dní před svým odchodem z Bílého domu, prezident Donald Trump převedl Izrael z oblasti odpovědnosti amerického Evropského velitelství (EUCOM) pod Centrální velitelství (CENTCOM). Tento krok měl zefektivnit americko-izraelskou vojenskou spolupráci a katalyzovat izraelskou a arabskou spolupráci proti Íránu.

Největší hrozby pro Izrael – Írán, aktivity Hizballáhu v Sýrii a Libanonu a Hútíové v Jemenu – se nacházejí v oblasti odpovědnosti CENTCOM.

To vedlo v posledních několika měsících k řadě námořních cvičení a cvičení letectva za účasti USA, Izraele, jeho partnerů z Abrahámské dohody a dalších zemí.

Bahrajnská média informovala, že důstojník by měl dorazit v nadcházejících týdnech.

15.02.2022 06:15 Daniel Žingor77Zdroj: United with Israel

Klíčová slova