Praha Jeruzalém

Dohoda by posílila hospodářské a geopolitické vazby Izraele s Evropou a Egyptem.

Od: JNS.org, 25. května 2022

Izrael již měsíc jedná o dohodě o prodeji zemního plynu do Evropy přes Egypt, prozradilo v neděli izraelské ministerstvo energetiky.

Podle mluvčího ministerstva energetiky byla podnětem k jednání schůzka izraelské ministryně energetiky Karine Elharrarové s evropským komisařem pro energetiku Kadrim Simsonem, která se uskutečnila koncem března v Paříži. Evropané na schůzce Izraelcům sdělili, že pokud nenajdou alternativy, „vrátí se k těžbě uhlí, a to i přes velké škody, které způsobuje životnímu prostředí“, řekl mluvčí JNS.

Po schůzce byl vytvořen izraelsko-evropský tým, který má v koordinaci s Egypťany vypracovat politický rámec umožňující tok plynu do Evropy.

Generální ředitel ministerstva energetiky Lior Schillat, který rozhovory vede, uvedl, že Egypt je zapojen proto, že Izrael nemá technické prostředky, aby mohl posílat plyn do Evropy přímo. Nejlepším způsobem je podle něj posílat plyn do egyptského terminálu pro zkapalněný zemní plyn poblíž Alexandrie, kde by byl zpracován a poslán lodí do Evropy.

Katalyzátorem naléhavé potřeby Evropy je ruská invaze na Ukrajinu, která probudila kontinent k uvědomění si nebezpečí závislosti na ruských fosilních palivech; Rusko využilo závislosti Evropy k vnucení své vůle. Zdá se například, že evropské energetické společnosti se podřídí požadavku Moskvy, aby dostávaly platby za plyn v rublech, což by pomohlo podpořit ruskou ekonomiku a zároveň podkopalo evropské sankce.

Aby se Evropa zbavila ruského vlivu, hovoří nyní o budování další plynové infrastruktury, prodloužení životnosti uhelných elektráren a hledání dalších způsobů, jak nahradit ruský plyn. Podle Natiho Barenboima, generálního ředitele izraelské Asociace nezávislých výrobců energie, jde o dramatický obrat.

„Když se podíváme na evropský trh před rokem, vážně se tam mluvilo o uzavření všech elektráren na fosilní paliva včetně plynu a spoléhání se pouze na obnovitelné zdroje a baterie. Nyní svou filozofii ohledně zemního plynu zcela změnili,“ řekl Barenboim JNS.

Izrael se již několik let snaží vyvážet plyn do Evropy a v roce 2020 podepsal dohodu o plynovodu EastMed, který by vedl z izraelských podmořských zásob do Řecka. Plynovod však byl uložen k ledu, když Bidenova administrativa v lednu stáhla svou podporu a změnila tak politiku, kterou prosazovala Trumpova administrativa.

Zároveň ochladlo nadšení izraelské vlády pro plyn.

V prosinci Elharrarová oznámila, že v letošním roce nebudou vydány žádné nové licence na průzkum těžby plynu v moři, aby se vláda mohla zaměřit na obnovitelné zdroje energie.

Chen Herzog, partner a hlavní ekonom společnosti BDO Israel, řekl JNS, že evropská žádost měla vliv na postoj izraelské vlády a že „existují náznaky ze strany vlády, že zastavení průzkumu plynu nebude prodlouženo“.

„Izraeli i Evropanům je jasné, že zemní plyn, byť jen jako přechodné palivo na cestě k obnovitelným zdrojům, je stále důležitý a potřebný,“ řekl Herzog.

Podle Herzoga je dohoda o plynu výhodná pro obě strany, protože posílí hospodářské a geopolitické vazby Izraele s Evropou a ještě více s Egyptem. Podpoří také budoucí rozvoj izraelských zásob plynu, uvedl.

„Je pravda, že množství, které bude Izrael dodávat, není v poměru k evropské poptávce nijak převratné,“ řekl. „Ale pro izraelskou ekonomiku je to důležité, protože to Izraeli skutečně otevírá možnost pokračovat a rozvíjet další objevy.“

Barenboim sice uznává, že je třeba Evropě pomoci, ale přesto se obává, aby Izrael neprozradil příliš mnoho. „Musíme vážně uvažovat o tom, že si ponecháme dostatek plynu pro místní trh alespoň na příštích 30 až 40 let,“ řekl a dodal, že spotřeba zemního plynu v Izraeli roste přibližně o 1 miliardu metrů krychlových ročně. (V roce 2019 Izrael spotřeboval asi 11,25 miliardy metrů krychlových .)

Uvedl tři důvody tohoto růstu: 1) počet obyvatel Izraele se každoročně zvyšuje téměř o 2 %; 2) Izrael buduje nové elektrárny a odsolovací zařízení, které budou vyžadovat plyn; a 3) Izrael přechází na plyn a baterie ve svém dopravním systému. Tento poslední bod označil za „největší vektor zvyšující se poptávky“.

„Při vší úctě k evropskému trhu jsme obklopeni nepřáteli. Jsme ostrov. A díky bohu jsme nezávislí. Měli bychom si svou nezávislost udržet. … Zemní plyn nic nenahradí, ani obnovitelné zdroje, a žel kvůli politickým otázkám ani jaderné elektrárny,“ řekl.

Izraelské ministerstvo energetiky sdělilo JNS, že zásoby, které se dnes těží, se odhadují na přibližně 800 mld.

„Nenajdeme další Tamar ani další Leviatan,“ řekl Barenboim s odkazem na dvě největší zásoby u izraelského pobřeží. „Najdeme středně velké zásoby. Proto musíme být velmi opatrní v tom, kolik z našich zásob dovolíme Evropě vyvážet.“

Herzog se obává méně, svou důvěru opírá o předpoklad, že Izrael do té doby přejde na obnovitelné zdroje energie, a o skutečnost, že Izrael „stanovil kvóty a omezení na množství vývozu, které může každá společnost nebo každé ložisko exportovat, aby zajistil dlouhodobou energetickou bezpečnost“.

26.05.2022 05:27 Daniel Žingor176Zdroj: World Israel News

Klíčová slova