Praha Jeruzalém

Izraelský představitel uvedl, že Izrael vyzval ke společnému patologickému vyšetřování, „ale Palestinci to odmítají, možná proto, aby skryli pravdu“.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 12. května 2022

Palestinská samospráva (PA) oficiálně odmítla nabídku Izraele na společné vyšetřování smrti novinářky Al-Džazíry Šírin Abú Aklehové a z incidentu opět obvinila Izrael.

Abu Aklehová byla zabita během střetu mezi palestinskými teroristy a jednotkami IDF v Jenínu ve středu ráno a IDF zahájila vyšetřování incidentu.

Husajn al-Šejk, ministr Palestinské autonomie pověřený vztahy s Izraelem, ve čtvrtek prohlásil, že „Izrael požádal o společné vyšetřování a o předání kulky, která zavraždila novinářku Šírin, to jsme odmítli a potvrdili jsme, že naše vyšetřování bude dokončeno nezávisle.“

Palestinská samospráva bude o výsledcích vyšetřování informovat rodinu Abu Akleha, USA, Katar a „všechny oficiální orgány a veřejnost s vysokou mírou transparentnosti“, uvedl.

„Všechny indicie, důkazy a svědci potvrzují její zavraždění izraelskými speciálními jednotkami,“ tvrdil, aniž by nabídl důkazy.

Dr. Ryan al-Ali z Patologického ústavu Univerzity a-Najah v Šekemu (Nábulus) na středeční tiskové konferenci uvedl, že neexistují žádné důkazy o tom, že střelba na Abú Aklehovou byla provedena zblízka, a není možné s jistotou určit, zda ji zastřelily IDF nebo teroristé.

Ministr obrany Benny Gantz ve středu oznámil, že Izrael sdělí svá zjištění o smrti Abu Aklehové „jasným a transparentním způsobem našim americkým přátelům, stejně jako Palestinské samosprávě“ a dalším zemím.

Předběžné závěry vyšetřování vedeného IDF naznačují, že na novinářku nebyla vedena žádná izraelská střelba, „vyšetřování však pokračuje“, uvedl Gantz.

Náčelník generálního štábu IDF Aviv Kochavi jmenoval k vyšetření incidentu speciální tým vedený brigádním generálem Menny Libertym, velitelem praporu Commando.

„V současné době jsme uprostřed probíhajícího vyšetřování incidentu – je důležité, abychom odhalili pravdu o tom, jak se odehrál,“ řekl Gantz.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan prohlásil, že „ochrana svobody tisku má pro Izrael zásadní význam“.

Abú Akleh byla „zabita v Jenínu, odkud pochází mnoho palestinských teroristů, kteří nedávno zavraždili 19 Izraelců. Byla zabita během protiteroristické operace a my vyjadřujeme lítost nad její ztrátou,“ poznamenal.

Palestinská samospráva „přispěchala s obviněním Izraele, aniž by vůbec mohla znát fakta. Proto jsme vyzvali Palestinskou samosprávu, aby byla transparentní a souhlasila se společným vyšetřováním. To však odmítli. Její smrt je tragédie, ale nikdo by ji neměl využívat k politickým ziskům, zejména ti, kteří denně porušují lidská práva,“ prohlásil.

Pitva navržená Izraelem by mohla určit ráži kulky, kterou byla Abú Aklehová zabita. Teroristé obvykle používají pušky Kalašnikov s větší ráží 7,62 mm, na rozdíl od nábojů ráže 5,56 mm, které střílejí pušky M-16 IDF.

Vládní úředník uvedl, že Izrael vyzval ke společnému patologickému vyšetřování, „ale Palestinci to odmítají, možná proto, aby skryli pravdu“.

13.05.2022 05:32 Daniel Žingor269Zdroj: United with Israel