Praha Jeruzalém

Papež František nařídil zveřejnit na internetu 170 svazků židovských žádostí o pomoc katolické církve během druhé světové války.

Autor: Andrew Lapin, JTA 23.6.22 22:50

Papež František nařídil, aby 170 svazků židovských žádostí o pomoc katolické církve během druhé světové války bylo zveřejněno online, dva roky poté, co byly jejich fyzické kopie zpřístupněny historikům.

Jeho rozhodnutí je nejnovějším krokem v novém zúčtování Vatikánu s jeho dědictvím během holocaustu.

Korespondence obsahuje 2 700 spisů, které konkrétně vypovídají o židovských skupinách a rodinách žádajících Vatikán o pomoc při vyhýbání se deportacím nebo při snaze osvobodit příbuzné z koncentračních táborů, a to jak v období před holocaustem, tak během něj. Papež Pius XII., který působil jako papež v nejkritičtějších letech války, je historiky často obviňován z ignorování židovských proseb o pomoc a z přitulení se k Hitlerovi a Mussolinimu v zájmu zachování vlivu církve.

Samotný Vatikán dlouho trval na tom, že Pius XII. by měl být oslavován za to, že se tajně diplomatickou cestou zastával Židů, ale toto vyprávění se mění s tím, jak se na veřejnost dostává více informací o jeho papežství. Církev zpřístupnila své tajné spisy o Piových archivech historikům v roce 2020, ale zveřejněním svých spisů týkajících se Židů na internetu je otevírá snadnějšímu přístupu a většímu zkoumání ze strany veřejnosti.

Nová kniha „Papež ve válce“ od historika Davida Kertzera, syna rabína a držitele Pulitzerovy ceny, čerpá z těchto nových archivů, aby dokázala, že Pius do značné míry ignoroval prosby Židů (a zároveň si udržoval tajný zadní kanál k Hitlerovi). Pius se však snažil zachránit malý počet Židů, kteří konvertovali ke katolicismu nebo pocházeli ze smíšených rodin, což byly kategorie, které byly podle Hitlerových rasových zákonů stále považovány za „židovské“.

Paul Gallagher, vatikánský ministr zahraničí, v církevních novinách napsal, že digitální zveřejnění spisů mělo také pomoci uzavřít případy potomků Židů, kteří Vatikán prosili o pomoc.

24.06.2022 04:36 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova