Praha Jeruzalém

Nasralláh také tvrdí, že Hizballáh nemá nic společného se zadržením arcibiskupa Músy al-Hageho.

Autor: Tal Heinrich 26. července 2022

Vůdce libanonské teroristické skupiny Hizballáh pohrozil bombardováním sporného izraelského naleziště zemního plynu, když byl v pondělním rozhovoru dotázán na probíhající spor mezi Izraelem a Libanonem ohledně jejich námořní hranice.

Hasan Nasralláh se dokonce pochlubil nedávným vypuštěním dronu směrem k poli Karish.

Dále zdůraznil, že pokud Izrael zahájí těžbu ropy a zemního plynu z Kariše v září, tedy dříve, než dosáhne dohody s Libanonem, „bude to problém“, který bude jeho organizace řešit. Neupřesnil však, jakým způsobem.

Nasralláh svou hrozbu ještě rozšířil a zdůraznil, že celé území Izraele je v dosahu raketových schopností Hizballáhu.

„Všechna pole jsou ohrožena, nejen Kariš, a žádný izraelský cíl na moři nebo na souši není mimo dosah přesných raket odboje,“ řekl s tím, že taková operace je podmíněna kroky Izraele a zprostředkováním krize ze strany USA.

Libanonské úřady obvinily Izrael z pronikání do sporných vod a využily vyslance USA v regionu Amose Hochsteina jako prostředníka, aby Izraeli předal poselství o kompromisu.

Před několika týdny Bejrút oznámil, že je ochoten upustit od svých částečných nároků na izraelské podmořské plynové pole výměnou za plnou kontrolu nad druhým nalezištěm. Mezitím se Hizballáh snaží využít konfliktu.

Vůdce Hizballáhu se také vyjádřil k nedávné cestě amerického prezidenta Joea Bidena na Blízký východ, když řekl, že „americký prezident nechce válku v regionu a toto je pro nás šance, jak zatlačit na získání naší ropy“.

Nasralláh naznačil, že Libanon by mohl mít prospěch z toho, kdyby do svého závodu přivezl íránskou ropu. Obviňuje však libanonskou vládu z nečinnosti. 

„Jsem připraven přivést zdarma íránské palivo pro libanonské elektrárny, pokud s tím bude libanonská vláda souhlasit, ale bohužel v Libanonu není k takovému kroku politická odvaha, protože se obávají amerických sankcí vůči jednotlivcům a jejich rodinám,“ řekl.

Nasralláh v rozhovoru také prohlásil, že jeho organizace nemá nic společného s nedávným zadržením maronitského arcibiskupa Mouasy al-Hageho po jeho návratu z Izraele minulý týden.   

„Říkám všem Libanoncům, zejména křesťanům, že Hizballáh nemá s případem arcibiskupa al-Hageho vůbec nic společného a nehodláme do něj zasahovat,“ řekl Nasralláh libanonské televizní stanici Al Mayadeen.

V rozhovoru, od jehož vydání uplynulo 40 let od založení Hizballáhu, Nasralláh prohlásil, že militantní skupina se o biskupově zatčení dozvěděla pouze „z médií, stejně jako každý jiný Libanonec“.

Zdůraznil, že akce k jeho zatčení byla pravděpodobně dána libanonskými bezpečnostními složkami, a řekl: „V Libanonu existuje zákon a bezpečnostní složky řeší vše, co souvisí se spoluprací s Izraelem.“

„Domněnka některých, že libanonské bezpečnostní služby pracují pod velením Hizballáhu, je lež, pomluva a nespravedlnost vůči bezpečnostním službám i vůči Hizballáhu,“ dodal Nasralláh.

El-Hage nese tituly arcibiskupa haifské arcidiecéze a Svaté země a patriarchálního exarchy Jeruzaléma a Palestiny a Jordánska. Arcibiskup odcestoval do Izraele, aby získal finanční prostředky pro maronitskou komunitu – křesťanskou sektu syrského původu se sídlem v Libanonu, která byla v historii pronásledována a diskriminována.

Jeho zadržení na hraničním přechodu v jiholibanonském městě Naqoura vyvolalo mezi blízkovýchodními křesťany rozruch.

El-Hage byl údajně osm hodin vyslýchán vojenským soudem. Byl mu odebrán cestovní pas a mobilní telefon, stejně jako téměř půl milionu dolarů v peněžních převodech a lécích, které jménem libanonských maronitů v Izraeli převáděl jejich příbuzným v Libanonu uprostřed těžké hospodářské krize.

Nasralláh poznamenal, že „převod finančních prostředků z okupované Palestiny do Libanonu je činem v rozporu se zákonem bez ohledu na to, z jakého důvodu k němu došlo“.

Kritizoval lidi v Libanonu, kteří tvrdí, že přestože je Izrael „nepřítelem“, pro arcibiskupa může být také „spojencem, přítelem a budoucností“.

27.07.2022 05:34 Daniel Žingor108Zdroj: All Israel news

Klíčová slova