Praha Jeruzalém

Yossi Cohen řekl, že Teherán o svých jaderných ambicích „lže celému světu“.

Autor: Debbie Reissová, World Israel News, 29. srpna 2022

Bývalý šéf Mossadu Yossi Cohen v pondělí uvedl, že za jeho působení Izrael provedl „nespočet operací“ v srdci Íránu proti jeho jadernému programu, a dodal, že Islámská republika „lže celému světu“, když tvrdí, že její program slouží k mírovým účelům.

„Během mého působení ve funkci ředitele Mossadu byl proveden nespočet operací proti íránskému jadernému programu,“ řekl před 1500 židovskými představiteli na akci k výročí Světové sionistické organizace v Basileji.

 

„Aniž bych zabíhal do přílišných podrobností, mohu vám říci, že Mossad měl v boji proti íránskému jadernému programu mnoho úspěchů,“ řekl Cohen. „Operovali jsme po celém světě i na samotné íránské půdě, v samotném srdci ajatolláhů.“

„Íránský režim lže celému světu a my jsme to dokázali, když jsme přinesli tisíce dokumentů z íránských archivů, dokumentů, které dokazovaly, že Íránci MAAE lhali,“ řekl s odkazem na jaderný dozor OSN.

„Tento režim vyzývá ke zničení státu Izrael a jeho vymazání z mapy. Nikdy nemůžeme dovolit, aby režim, který vyzývá k našemu zničení, držel prst na jaderné spoušti,“ dodal.

„Írán usiluje o obklíčení Izraele, od Gazy na jihu až po Libanon a Sýrii na severu. Financuje, cvičí a vyzbrojuje teroristické skupiny jako Hizballáh, Hamás a Islámský džihád a umožňuje jim odpalovat tisíce raket na civilní obyvatelstvo Izraele,“ řekl Cohen.

„Tento fanatický režim nesmí nikdy získat možnost urychlit své zbraně hromadného ničení, které by byly použity proti židovskému státu,“ dodal.

Cohenův nástupce, ředitel Mossadu David Barnea, se minulý týden nechal v hebrejských médiích slyšet, že vznikající jaderná dohoda je „strategickou katastrofou“.

„Dohoda je špatná a dává Íránu licenci k výrobě bomby,“ řekl údajně Barnea.

„Mossad je odhodlán zabránit Íránu v získání jaderných zbraní. Dohoda se na Izrael nevztahuje, stejně jako svoboda jednání, aby mohl pokračovat ve své činnosti.“

30.08.2022 04:59 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova