Praha Jeruzalém

Satelit Chajjám umožní Teheránu sledovat Izrael, pohyby amerických vojáků a citlivá zařízení na Středním východě a v Perském zálivu.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 9. srpna 2022

Rusko v úterý ráno oznámilo úspěšné vypuštění íránské družice na oběžnou dráhu.

Družice dálkového průzkumu Země, pojmenovaná Chajjám, obsahuje kameru s vysokým rozlišením, která bude podle Teheránu sloužit pouze pro civilní účely. Oficiální linie Íránu zní, že družice bude sloužit k průzkumu vodních zdrojů, zlepšení zemědělské produkce, zvládání přírodních katastrof a k monitorování hranic země.

Pokud bude družice fungovat, Írán bude moci sledovat Izrael, pohyby amerických vojsk a citlivá zařízení na celém Středním východě a v Perském zálivu, jako jsou vojenské základny, jaderná zařízení, námořní trasy, ropné rafinerie a další kritická infrastruktura.

Deník Washington Post loni informoval, že Rusko a íránské Islámské revoluční gardy uzavřely tajnou dohodu, podle níž Moskva poskytne Teheránu špionážní satelit. Podle této zprávy by satelit obsluhoval personál IRGC v zařízení v severoíránském městě Karadž.

IRGC má za úkol bránit duchovní režim, zabránit íránské armádě v převzetí moci a chránit islámskou republiku před zahraničním vměšováním. Předpokládá se, že má více než 250 000 vojáků, a je na seznamu zahraničních teroristických organizací ministerstva zahraničí USA.

IRGC rovněž řídí vztahy Íránu se zastupitelskými milicemi v zahraničí, jako jsou Hamás, Hizballáh a jemenští Hútiové, a je hluboce zapojena do íránského jaderného a leteckého programu.

S odvoláním na západní zpravodajské činitele deník Post rovněž uvedl, že kamera má rozlišení 1,2 metru, což je sice méně než u západních kapacit, ale pro Írán je to výrazné zlepšení.

Kameru Chajjám vynesla do vesmíru raketa Sojuz vypuštěná z kosmodromu Bajkonur, který se nachází v Kazachstánu a který si pronajímá Rusko.

Podle zpráv z médií by Rusko mohlo družici nejprve po určitou dobu využívat ke špionáži Ukrajiny, ale íránští představitelé uvedli, že si nad družicí Chajjám „od prvního dne“ ponechají kontrolu.

Družice způsobí Izraeli bolesti hlavy. Izraelští představitelé budou muset předpokládat, že fotografie z Chajjámu budou sdílet regionální spojenci Íránu, mezi nimiž je na prvním místě Hizballáh. Může také zkomplikovat případný letecký útok na íránské jaderné závody.

Izrael vždy tvrdě tlačil na to, aby americké firmy zabývající se satelitními snímky nezveřejňovaly fotografie židovského státu ve vysokém rozlišení. Obávají se, že podrobnější snímky by mohly teroristické skupiny využít k lepšímu zacílení na kritickou izraelskou infrastrukturu, jako je jaderný reaktor v Dimoně, petrochemická zařízení v Haifě, letecké základny nebo jiná citlivá místa. Satelitní snímky Izraele upravuje Kyl-Bingamanův dodatek.

Snahy Íránu o vynesení špionážních družic na oběžnou dráhu byly v posledních letech zmařeny řadou neúspěšných startů.

11.08.2022 05:20 Daniel Žingor136Zdroj: United with Israel

Klíčová slova