Praha Jeruzalém

Příkaz soudkyně Sonii Sotomayor určuje, že Nejvyšší soud může projednat případ náboženské svobody.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 10. září 2022

Nejvyšší soud USA v pátek zablokoval příkaz soudu nižší instance, který by donutil Univerzitní Yeshivu (YU) udělit oficiální uznání studentské skupině LGBTQ.

Příkaz, který podepsala soudkyně Sonia Sotomayorová, dočasně zmrazuje rozhodnutí newyorského odvolacího soudu „až do dalšího rozhodnutí“, což určuje, že se Nejvyšší soud může případem zabývat.

Představitelé univerzity podali u Nejvyššího soudu mimořádné odvolání poté, co soudkyně Lynn Kotlerová z Manhattanu v červnu rozhodla, že vedení univerzity musí organizaci „YU Pride Alliance“ udělit stejné uznání jako ostatním studentským skupinám.

Univerzitní Yeshiva tvrdí, že uznání Pride Alliance porušuje její náboženské přesvědčení, zatímco studentská skupina obviňuje administrativu z diskriminace.

Univerzita argumentuje, že její nesektářský status – zásadní pro získání státních finančních prostředků – byl určen výhradně na základě přijímacího řízení, které nerozlišuje mezi studenty na základě víry, barvy pleti nebo pohlaví.

Přestože velká většina jejích studentů jsou Židé, není to podmínkou a školu navštěvují i nežidovští studenti. Ve čtyřech kampusech YU v New Yorku je zapsáno více než 6 000 studentů.

Přestože však univerzita není „náboženskou společností“, ukázala řadu příkladů toho, že vždy fungovala jako náboženský subjekt „řídící se halachou (židovským právem) a hodnotami Tóry“. Tyto zásady by jí měly umožnit výjimku ze zákona na základě ústavně zakotveného práva na náboženskou svobodu, sdělila soudu.

Nejvyšší soud v posledních měsících změnil svůj postoj k náboženské svobodě.

V červnu soudci zrušili zákon státu Maine, který znemožňoval, aby státní finanční prostředky dostávaly náboženské školy.

V dalších případech v tomto roce Nejvyšší soud rozhodl, že trenér středoškolského fotbalu má ústavní právo modlit se po zápasech uprostřed hřiště a že pastor může „vzkládat ruce“ na odsouzeného vězně v posledních chvílích před jeho popravou.

11.09.2022 06:33 Daniel Žingor137Zdroj: World Israel News

Klíčová slova