Praha Jeruzalém

Izraelci po dvou letech nepřítomnosti kvůli omezením COVID přivítali křesťany na Svátek stánků.

Autor: Nicole Jansezian 14. října 2022

Dohyeok Noh z Jižní Koreje řekl, že poprvé přijel do Izraele s pošramocenými názory na tento národ a jeho politiku, přestože z teologického hlediska přijel židovskému národu požehnat.

„Když jsem chodil do školy a učil se dějepis, moc jsem toho o židovském národě ani Izraeli nevěděl. Ale když jsem pochodoval v tomto průvodu, všichni mě srdečně vítali a to opravdu změnilo mé názory,“ řekl sedmadvacetiletý mladík. „Předtím jsem si myslel, že židovský národ je rozptýlený a že zejména v USA jsou všichni vysoce postavení a ovládají svět, a také že špatně zacházejí s Palestinci. Teď už vím, že je to špatně.“

Noh hovořil s ALL ISRAEL NEWS na závěr každoročního jeruzalémského průvodu – národního vrcholu týdenního svátku Sukot, který do hlavního města přitahuje tisíce pochodujících a desetitisíce diváků.

Zatímco město Jeruzalém pořádá průvod již od 70. let minulého století, Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém se k němu připojilo po svém založení v roce 1980 – a to se rychle stalo vrcholem svátku stejně jako poutníci vrcholem průvodu. Křesťanská přítomnost vlévá do průvodu tisíce účastníků – oblečených v pestrých tradičních oděvech svých zemí – a řadu vlajek národů z celého světa.

Jejich nepřítomnost byla pozoruhodná v posledních dvou letech, kdy kvůli omezením COVID byly hranice Izraele uzavřeny a země se během svátku v roce 2020 zcela uzavřela a v roce 2021 byla otevřena jen částečně.

Letos je zde přibližně 2 000 křesťanů z více než 70 národů, mnozí z nich se účastní svátku, který začal zahajovacím večerem v Kafarnaum na břehu Galilejského jezera. Později se akce přesunula do Jeruzaléma na setkání a semináře v Pais Aréně.

Čestným hostem konference ICEJ byl bývalý ministr spravedlnosti Jihoafrické republiky Mogoeng Mogoeng, který ve středu obdržel cenu organizace Nehemiah Award za to, že se zastal Izraele a zároveň obvinil svou zemi z jednostranného přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu.

Na čtvrtečním pochodu účastníci rozdávali vlajky a sladkosti a při pochodu ulicemi provolávali hesla na podporu Izraele.

„Musím vám říct, že jste nám ty dva roky chyběli. A teď jste přijeli sem na pochod a my jsme velmi rádi, že vás můžeme hostit,“ řekl starosta Jeruzaléma Moše Lion předsedovi ICEJ Dr. Jürgenu Bühlerovi.

„Jaká je to radost pro naše křesťanské poutníky, že se po dvou letech korunových omezení cestování opět účastní Pochodu Jeruzalémem a zdraví Izraelce v ulicích hlavního města,“ řekl Bühler.

Tzuria z Gadery narazila na průvod poprvé se svým manželem a dítětem.

„Je tu něco velmi dojemného, vidět ty lidi, kteří přicházejí z daleka, aby nám ukázali, že nás mají rádi, a je to tak odlišné od toho, co říkají média,“ řekla AIN. „Je to něco, o čem chci vědět víc.“

„Lidé, kteří přišli nyní po dvou a půl letech COVID, říkají, že jsou ohromeni tím, jak moc se Jeruzalém změnil.“

Natan z Haify se s přehlídkou poprvé setkal, když byl vojákem v uniformě, a nakonec se domů vracel s 30 různými vlajkami.

„Takže od té doby, a poté, co jsem se oženil, sem teď každý rok vodíme děti,“ řekl pro ALL ISRAEL NEWS.

„Pro nás je velmi zvláštní vidět ženu s norskou vlajkou, jak troubí na šofar, ale díky jim za to – je to lepší, než BDS,“ dodal s odkazem na hnutí bojkotu, divestice a sankcí proti Izraeli.

Jednou z největších delegací bylo 600 Brazilců, kteří se zúčastnili Svátku stánků ICEJ. Ale asi nejvíce šokující vlajkou, kterou bylo možné na letošním průvodu vidět, byla vlajka Íránu, jako jednoho ze dvou expatriantů Íránu, kteří jsou v Izraeli poprvé. V průvodu pochodoval Peyman Motjtahedi – který nyní žije v Dallasu.

„Bylo krásné reprezentovat dnes svou zemi v jeruzalémském pochodu,“ řekl. „Byl jsem nadšený z úžasné reakce židovských lidí, které jsem na trase potkával. Když jsem jim řekl, že je mám rád jako Íránec, byli šokováni. Několik lidí mělo slzy v očích, zejména perští Židé, kteří poznali mou vlajku.“

Skupina 32 Slováků se vydala na cestu do Izraele s vírou po uzavření COVIDu a konkrétně během Sukot, řekla Marcela ze Žiliny na konci pochodu ALL ISRAEL NEWS, když překládala svým přátelům.

„Bylo velmi emotivní vidět, že Židé jsou rádi, že jsme sem přišli – to je pro nás úžasné,“ řekla Barbara z církve Milost v Žilině. „Mnohokrát jsme během průvodu plakali, protože Izrael jako křesťané opravdu milujeme. Ježíš je pro nás Mesiáš a máme rádi Starý i Nový zákon.“

„Cítíme se jako naroubovaní do olivovníku židovského národa,“ řekla Evita. „Lidé, kteří žehnají Izraeli, jsou požehnaní. V hloubi duše věříme, že to tak je. Až Mesiáš přijde podruhé, všechny národy se vrátí do Jeruzaléma. Takže tohle je jako příprava.“

16.10.2022 05:44 Daniel Žingor169Zdroj: All Israel news