Praha Jeruzalém

Netanjahu po 11 hodině večer oznámil prezidentovi Isaacu Herzogovi: „Podařilo se mi sestavit vládu.“

Od: World Israel News a JNS, 22. prosince 2022

Pouhých 18 minut před vypršením lhůty oznámil designovaný premiér Benjamin Netanjahu v telefonátu prezidentovi Isaacu Herzogovi, že se mu podařilo sestavit vládu.

„Díky obrovské podpoře veřejnosti, které se nám dostalo v posledních volbách, vám oznamuji, že se mi podařilo sestavit vládu, která bude jednat v zájmu všech občanů Izraele,“ řekl Netanjahu prezidentovi.

Na Twitteru tuto zprávu také uvedl dvěma slovy: Ala b’jadi – hebrejsky „přišlo to do mých rukou“, ale znamená to, že uspěl.

Netanjahu bude také oficiálně informovat předsedu Knesetu Jariva Levina, jak to vyžaduje zákon. Po pondělním zasedání zákonodárného sboru Knesetu, po skončení osmidenního svátku Chanuka, bude mít jmenovaný premiér sedm dní na složení přísahy vlády.

Poté, co jeho strana Likud a její „přirození spojenci“ dosáhli 1. listopadu vítězství ve volbách a společně získali 64 ze 120 křesel v Knesetu, Netanjahu očekával snazší práci při sestavování koalice a oznámil, že bude připravena včas před zahájením 25. zasedání Knesetu 15. listopadu.

Požadavky jeho potenciálních koaličních partnerů – Náboženského sionismu, Otzma Jehudit a Noam (které ve volbách kandidovaly společně), Šas a Sjednoceného judaismu Tóry – však celou záležitost zdržely. Vzhledem k tomu, že původních 28 dní, které mu byly poskytnuty na sestavení vlády, se chýlilo ke konci, požádal Netanjahu o dvoutýdenní prodloužení. Herzog ho omezil na dalších 10 dní.

Čas navíc potřeboval také proto, aby mohl schválit zákony nutné ke spokojenosti spřátelených politických stran.

Mezi ně patřil zákon, který umožnil předsedovi strany Šas Aryehu Derimu vykonávat funkci ministra navzdory nedávnému odsouzení za daňové úniky, a vytvoření funkce ministra národní bezpečnosti s rozšířenými pravomocemi nad policií pro lídra strany Otzma Yehudit Itamara Ben-Gvira.

Tyto návrhy zákonů spolu s návrhem zákona pro předsedu strany Náboženský sionismus Bezalela Smotricha procházejí legislativním procesem Knesetu.

Náboženský sionismus získal ve volbách bezprecedentní vítězství a 14 křesel, což je nejvíce, co kdy v historii Státu Izrael měl. Podmínky, které si strana stanovila pro vstup do koalice, posílí židovské komunity v Judeji a Samaří.

22.12.2022 05:58 Daniel Žingor115Zdroj: World Israel News

Klíčová slova