Praha Jeruzalém

Zdroj z EU tvrdí, že protiizraelské opatření je „poskvrněno“ v důsledku katarského korupčního skandálu, který vedl k zatčení místopředsedkyně parlamentu EU.

Od: Israel National News 13. prosince 2022 12:43

Zdroj, který byl zasvěcen do zákulisních jednání Evropského parlamentu o protiizraelské rezoluci, sdělil listu Israel Hayom, že je problematické, aby se o tomto opatření hlasovalo právě v této době ve světle nedávného odhalení, že Katar údajně podplácel vysoké úředníky zákonodárného sboru výměnou za to, že s ním budou v otázce lidských práv zacházet v rukavičkách.

„Tato korupční kauza týkající se parlamentu vyvolává otázku, zda je správný čas na hlasování o této (protiizraelské) rezoluci,“ uvedl zdroj.

V centru skandálu se ocitl parlamentní podvýbor pro lidská práva, jehož předsedkyně Maria Arena musela kvůli možnému zapojení odstoupit. Není jasné, zda je mezi čtyřmi obviněnými, mezi nimiž je i místopředsedkyně Parlamentu EU Eva Kailiová, která byla zatčena.

Arena, která iniciovala protiizraelský návrh, v důsledku vyšetřování odstoupila z funkce předsedkyně a její kancelář byla uzavřena, podvýbor však na návrhu nadále pracoval. „Jedná se o stejný podvýbor, který inicioval snahu o uspořádání hlasování o izraelské rezoluci,“ uvedl zdroj. „Vzhledem k tomu by možná nebylo vhodné, aby tato opatření zůstala na stole podvýboru; možná by měla být prozatím odložena, dokud se situace nevyjasní.“

14.12.2022 05:17 Daniel Žingor156Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova