Praha Jeruzalém

Ministr spravedlnosti oponuje, že soud není odpovědný voličům a je prolezlý „nesnesitelnou byrokracií“.

Autor: Nicole Jansezian 8. ledna 2023

Bývalý předseda Nejvyššího soudu Izraele Aharon Barak v pátek varoval, že soudní reformy, které minulý týden oznámil nový ministr spravedlnosti, „zadusí izraelskou demokracii“.

Ministr spravedlnosti Jariv Levin ve středu oznámil své plány na reorganizaci soudnictví, čímž vyvolal okamžité pobouření svých politických odpůrců a přiměl Baraka k tomu, aby přerušil své mlčení o politických otázkách.

Barak, který v letech 1978-2006 působil jako soudce a posledních 11 let byl prezidentem, poskytl několik rozhovorů, mimo jiné pro zpravodajskou stanici N12, kde uvedl, že Levinem navrhované reformy by vedly k „formální demokracii, demokracii bez rovnováhy. Ve skutečnosti budeme mít pouze jeden orgán – předsedu vlády“.

Podle Baraka by se Izrael stal „tureckou demokracií“.

Barak řekl deníku N12, že pokusy charakterizovat Nejvyšší soud jako provádění „soudního aktivismu na steroidech“ jsou nesprávné. Soud „jedná velmi, velmi opatrně“, řekl Barak a připomněl pouze 22 zákonných článků od roku 1922 do současnosti, které soud prohlásil za „neplatné“.

„Je to aktivismus?“ řekl.

Bývalý soudce se rovněž zmínil o zjevném vnímání jeho osoby veřejností: „Mrzí mě, že jsem vnímán jako nepřítel lidu. Vždycky jsem si myslel, že sloužím tomuto národu… Jsem připraven čelit popravčí četě.“

Barak, který se od své rezignace dosud k politickým záležitostem nevyjadřoval, řekl, že cítí potřebu prolomit mlčení a udělat vše pro to, aby upozornil veřejnost na to, co podle něj představuje nebezpečí v souvislosti s těmito reformními plány.

„Když mu řekli, že zabíjejí komunisty, řekl: ‚To je mi jedno, já nejsem komunista‘. A když pak řekli, že zabíjejí liberály, řekl: ‚To je mi jedno, já nejsem liberál‘. A nakonec, když řekne: ‚Zabíjejí mi rodinu,‘ nebude se mít na koho obrátit. To je to, co se pravděpodobně stane,“ řekl Barak Daně Weissové v pořadu Channel 12 a parafrázoval Martina Niemöllera, který tento příklad použil v souvislosti s holocaustem.

„Práva všech – Židů, Arabů, ultraortodoxních, ne ultraortodoxních – jsou ve vážném nebezpečí,“ dodal. „Vaše právo na důstojnost, na svobodu, na život bude vážně poškozeno – a nebude žádný soud, na který byste se mohli obrátit.“

Levin na Barakovy výroky reagoval slovy: „Vysloužilého předsedy Nejvyššího soudu si velmi vážím. Nepochybuji o tom, že dělal to, co považoval za dobré a správné, ale myslím si, že nakonec způsobil pro Izrael velkou katastrofu.“

Levin obvinil Nejvyšší soud z „nesnesitelné byrokracie, kdy žádný státní úředník není ochoten převzít odpovědnost a jednat, protože okamžitě dostane soudní zákaz“.

„Kde byl Barak, když soud převzal pravomoci a pošlapal demokracii?“ řekl. „Konzultoval to s někým, ptal se někoho, bral na někoho ohled?“ dodal.

Ministr spravedlnosti uvedl, že jím navržené reformy budou před hlasováním plně přezkoumány ve výboru Knesetu. Zároveň vyzval opoziční zákonodárce, aby předložili své vlastní návrhy.

„Všechny názory budou vyslyšeny,“ řekl, ale dodal: „Doufám, že konečný výsledek bude blízký tomu, co jsem předložil, protože si myslím, že je to správné.“

Levin popřel, že by načasování jeho středečního významného prohlášení mělo cokoli společného se čtvrtečním slyšením před Nejvyšším soudem, zda je Aryeh Deri – šéf strany Šas – způsobilý vykonávat funkci ministra vlády navzdory nedávnému odsouzení za daňové delikty.

Odmítl také, že by to mělo cokoli společného s probíhajícím soudním procesem s premiérem Benjaminem Netanjahuem, který byl obviněn z různých korupčních a úplatkářských deliktů.

Na otázku, co zabrání vládní většině zrušit všechny budoucí celostátní volby, Levin odpověděl, že „Nejvyšší soud zruší (každý takovýto) zákon“.

Soudce ve výslužbě Oded Mudrik – bývalý místopředseda okresního soudu v Tel Avivu – se vyslovil pro Levinovy navrhované reformy.

„Důrazně jsem řekl, že reforma není revolucí režimu a neohrožuje izraelskou demokracii,“ řekl Mudrik. Soudce prohlásil, že některé Levinovy reformy „jsou správné a nezbytné“.

09.01.2023 05:58 Daniel Žingor125Zdroj: All Israel news

Klíčová slova