Praha Jeruzalém

Navzdory třenicím v posledních letech oba lídři jednali o regionálních otázkách, zejména o strategické, bezpečnostní a hospodářské spolupráci.

Od: JNS, 24. ledna 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podnikl neohlášenou cestu do Jordánska, aby se setkal s králem Abdalláhem II.

Navzdory napjatým vztahům v posledních několika letech oba lídři jednali o regionálních otázkách, zejména o strategické, bezpečnostní a hospodářské spolupráci mezi Izraelem a Jordánskem.

Ocenili dlouholeté přátelství a partnerství mezi oběma zeměmi, které přispívá ke stabilitě na Blízkém východě.

Naposledy Ammán rozzuřeně reagoval, když počátkem tohoto měsíce izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir navštívil Chrámovou horu v jeruzalémském Starém městě.

Jordánsko odsoudilo Ben-Gvira „nejpřísnějšími slovy za vtrhnutí do mešity Al-Aksá a porušení její posvátnosti“, přestože se izraelský ministr k mešitě nepřiblížil.

Abdulláh v prosinci prohlásil, že je připraven na konflikt, pokud nová izraelská vláda poruší „červené linie“ tím, že změní dynamiku vztahů na svatých místech Jeruzaléma.

„Musíme se obávat (další) intifády (palestinské teroristické války),“ řekl Abdulláh v rozhovoru pro CNN a dodal: „Pokud k tomu dojde, bude to znamenat naprostý rozpad práva a pořádku, z něhož nebudou mít prospěch ani Izraelci, ani Palestinci. Myslím, že všichni v regionu, včetně těch v Izraeli, kteří jsou v této otázce na naší straně, mají velký zájem na tom, aby k tomu nedošlo.“

Jordánsko má již dlouho status správce muslimských a křesťanských svatých míst v izraelském hlavním městě, včetně mešity Al-Aksá.

Napětí se znovu zvýšilo minulý týden, kdy se jordánský velvyslanec v Izraeli Ghassan Majali zdržel při pokusu o výstup na Chrámovou horu.

Podle policie se Majali objevil na místě bez předchozí koordinace a nebyl policisty okamžitě rozpoznán, což způsobilo „velmi malé“ zdržení, než se úřady záležitostí zabývaly.

Následně rozzlobeně odešel a později během dne se na svaté místo vrátil.

Jordánsko si kvůli incidentu předvolalo izraelského velvyslance v Ammánu Eitana Surkise.

Na této zprávě se podílely World Israel News.

26.01.2023 04:44 Daniel Žingor85Zdroj: World Israel News

Klíčová slova