Praha Jeruzalém

Jiní izraelští představitelé se ohradili a uvedli, že Ben Gvir nemá pravomoc operaci nařídit.

Od: All Israel News 11. února 2023

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir v pátek podle různých izraelských médií řekl izraelské policii, aby se připravila na rozsáhlou protiteroristickou operaci, která má být provedena od neděle.

Ben Gvir údajně naznačil, že Izrael má v úmyslu provést takzvaný „Obranný štít 2“, což je odkaz na rozsáhlou izraelskou vojenskou operaci, která byla provedena v roce 2002. Operace Obranný štít se uskutečnila během druhé intifády, zapojily se do ní tisíce izraelských vojáků a trvala více než měsíc.

Izraelští vládní představitelé však poznamenali, že ministr národní bezpečnosti nemá pravomoc vyhlásit tak rozsáhlou operaci bez souhlasu bezpečnostního kabinetu.

Jeden z vysokých vládních představitelů se proti Ben Gvirovým výrokům ohradil s tím, že „rozhodnutí takového rozsahu se nečiní v prohlášeních toho či onoho ministra na chodníku v místě útoku“.

Vůdce opozice Jair Lapid rovněž kritizoval výroky ministra národní bezpečnosti: „Žádný kabinet, žádné vyhodnocení situace, žádná koordinace mezi bezpečnostními složkami. Kdyby to nebylo nebezpečné, bylo by to směšné.“

V sobotu večer Ben Gvir na Twitteru vysvětlil: „Jsem odhodlán zavést v Jeruzalémě Obranný štít 2. K informaci lidí, kteří proti mně podávají brífink, má policie skutečně pravomoc zničit nelegální domy, zatknout více než 150 cílů a provést razie v jejich domech, zastavit podněcování v mešitách, zatknout neplatiče daní a mnoho dalšího. Zasedání vlády (v neděli) je důležité a já tam budu žádat další věci, ale suverenita je velmi důležitá a já se postarám o to, aby tomu tak bylo.“

Ben Gvirův požadavek na rozsáhlou operaci přišel poté, co v Jeruzalémě nedávno došlo ke smrtícím teroristickým útokům.

V pátek dva Izraelce zabil a několik osob zranil palestinský terorista, který najel autem do skupiny lidí čekajících na autobusové zastávce v Jeruzalémě.

Minulý týden bylo při střelbě v jeruzalémské synagoze zabito sedm Izraelců a tři byli zraněni. Tento incident byl jedním z nejhorších teroristických útoků v Izraeli za poslední roky.

Premiér Benjamin Netanjahu v reakci na útok vyzval Izraelce, aby důvěřovali své vládě a přijali odpovídající opatření: „Vyzývám občany, aby nebrali zákon do svých rukou, od toho máme armádu a policii, které dostávají pokyny od kabinetu.“

12.02.2023 05:55 Daniel Žingor129Zdroj: All Israel news

Klíčová slova