Praha Jeruzalém

Moskva a Teherán podle představitelů pokračují v plánech na výstavbu továrny v Rusku, která by mohla vyrábět tisíce dronů íránské konstrukce.

Autor: Elad Benari 6. února 2023 4:06

Moskva a Teherán pokračují v plánech na výstavbu nové továrny v Rusku, která by mohla vyrábět nejméně 6 000 dronů íránské konstrukce pro válku na Ukrajině, uvedli v neděli představitelé země spřízněné s USA pro deník The Wall Street Journal.

V rámci vznikajícího vojenského spojenectví odletěla podle těchto představitelů počátkem ledna do Ruska íránská delegace na vysoké úrovni, aby navštívila místo plánované výstavby továrny a doladila podrobnosti k zahájení projektu.

Obě země usilují o vytvoření rychlejšího dronu, který by mohl představovat novou výzvu pro ukrajinskou protivzdušnou obranu, uvedli představitelé.

V červenci americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že USA mají zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko hledá bezpilotní letouny v Íránu.

O měsíc později bylo oznámeno, že Írán zahájil výcvik Rusů v používání svých bezpilotních letounů, ačkoli bylo také poznamenáno, že Rusko má s bezpilotními letouny zakoupenými od Íránu „četné poruchy“ a technické závady.

V září Ukrajina informovala o prvních ruských útocích provedených pomocí bezpilotních letounů íránské výroby, které byly zaměřeny na jih země, včetně strategického města Oděsa u Černého moře.

Na začátku října byly údajně íránské bezpilotní letouny použity také při útoku v ukrajinském městě Bílá Cerkva jihozápadně od hlavního města Kyjeva.

V prosinci Bílý dům varoval, že Moskva a Teherán zvažují, zda v Rusku vybudovat společnou linku na výrobu dronů.

Nyní, jak sdělili představitelé USA deníku The Wall Street Journal, se rozhovory přetavily v konkrétní plány díky návštěvě 5. ledna v ruském městě Jelabuga, asi 600 mil východně od Moskvy.

Prohlédli si prázdné místo, kde představitelé obou zemí plánují postavit novou továrnu, která by v příštích letech mohla vyrábět nejméně 6 000 bezpilotních letounů, dodali úředníci.

Úředníci uvedli, že íránskou delegaci vedl brigádní generál Abdolláh Mehrabí, šéf organizace pro výzkum a sebeobsluhu leteckých sil Islámských revolučních gard Džihád, a Ghassem Damavandian, šéf íránské společnosti Quds Aviation Industry, klíčového výrobce obranných zařízení, který má podle USA zásadní význam pro vývoj a stavbu bezpilotních letounů v zemi.

Ruští a íránští představitelé na žádosti o komentář nereagovali. Rusko opakovaně popřelo, že by od Íránu obdrželo bezpilotní letouny.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian nedávno poprvé připustil, že jeho země poskytla Rusku bezpilotní letouny, a uvedl, že k dodávkám došlo ještě před začátkem války.

Navzdory tomuto uznání se íránské ministerstvo zahraničí koncem prosince ohradilo proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který kritizoval Írán za to, že dodává Rusku bezpilotní letouny, a uvedlo, že jeho obvinění jsou „nepodložená“.

„Zelenskyj by měl raději vědět, že strategická trpělivost Íránu nad takovými nepodloženými obviněními není nekonečná,“ uvedlo ministerstvo.

06.02.2023 05:36 Daniel Žingor82Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova