Praha Jeruzalém

Izrael je jedinečný tím, že slaví Den památky a Den nezávislosti po sobě.

Od: All Israel News 23. dubna 2023

Izraelské ministerstvo obrany v pátek zveřejnilo údaje o vojácích zabitých v loňském roce. Uvádí, že od loňského Dne památky padlo ve vojenské službě 59 vojáků.

Podle zprávy zemřelo v loňském roce 86 invalidních veteránů v důsledku komplikací po zraněních utrpěných během vojenské služby.

Ministerstvo obrany poznamenalo, že celkový počet vojáků, kteří zemřeli při službě vlasti od roku 1860, vzrostl na 24 213. Izrael začíná počítat od roku 1860, protože zahrnuje i vraždu několika sionistů, kteří přišli do země v roce 1800 jako ti, kteří obětovali své životy pro zemi Izrael. Prvním oficiálně zaznamenaným jménem na tomto seznamu je Aaron Herschler, který byl zabit v roce 1873 při obraně své čtvrti před skupinou nepřátelských Arabů ze Silwánu.

Podle izraelského Národního ústavu pro pojišťovnictví je počet izraelských obětí zabitých v důsledku terorismu v loňském roce celkem 31, přičemž od roku 1851 bylo při teroristických útocích údajně zabito 4255 osob. Seznam obětí teroru začíná také v roce 1800 a zahrnuje první sionisty, kteří přišli osídlit zemi. Avraham Goldsmith, který žil v Jeruzalémě, byl zabit za svou činnost na pomoc židovské komunitě.

Izraelský Den památky obětí začíná v pondělí při západu slunce, kdy se na jednu minutu rozezní siréna. V úterý ráno, před obřady na národních hřbitovech po celé zemi, zazní dvouminutová siréna.

Den památky padlých, který v roce 1951 ustanovil první izraelský premiér David Ben Gurion, je jedním z mála státních nenáboženských svátků, který slaví většina Izraelců a který byl původně vytvořen jako vzpomínka na padlé během války za nezávislost.

V roce 1963 byl Den památky aktualizován tak, aby zahrnoval všechny vojáky zabité v jakékoli izraelské válce, a v roce 1998 byl památný den opět změněn tak, aby zahrnoval všechny izraelské vojáky, policisty a bezpečnostní pracovníky zabité během nepřátelské činnosti proti židovskému národu.

Vládní úřady a zábavní podniky budou v Den památky zavřené a běžné zpravodajství nahradí slavnostní obřady přenášené televizí ze státního izraelského vojenského hřbitova na Herzlově hoře v Jeruzalémě.

Během typického obřadu je izraelská vlajka spuštěna na půl žerdi a je odříkána zvláštní vzpomínková modlitba zvaná „Jizkor“.  Poté přednese projev člen Knesetu nebo vlády a následně se odříká modlitba „El Maleh Rahamim“, kterou přednese vládou vybraný rabín. Vzpomínková akce končí vojenskou salvou.

Letos povede modlitbu jizkor rabín Leo Dee, jehož manželka a dvě dcery byly zavražděny při teroristickém útoku na začátku svátků Pesach.

Izrael je jedinečný tím, že Den památky obětí holocaustu a Den nezávislosti slaví v jeden den po sobě. Původně se padlí z války za nezávislost připomínali v Den nezávislosti. Několik rodin si však stěžovalo, že je to pro ně matoucí, protože nevědí, zda mají truchlit, nebo slavit, a tak bylo datum Dne památky následně změněno.

Izraelské ministerstvo obrany letos vydalo speciální aplikaci pro chytré telefony, která lidem umožňuje najít hrob jejich padlých rodinných příslušníků. Aplikace obsahuje také tradiční modlitby, které se u hrobů padlých vojáků odříkávají.

24.04.2023 06:27 Daniel Žingor120

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    24. 4. 2023

    Odpovědět

    Zajímavý článek, obětí je mnoho... mám obavu že se stav jen zhorší. Nepřátelé se přestávají Izraele a jeho vojáků bát.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.