Praha Jeruzalém

Několik izraelských bank a poštovních úřadů se zhroutilo; vůdce Hizballáhu Nasralláh se vysmál Izraeli za útok na „banánové plantáže“ v jižním Libanonu.

Autor: Tal Heinrich 15. dubna 2023

Několik izraelských internetových stránek se v pátek odpoledne ocitlo pod kybernetickým útokem, který se časově shodoval s íránským svátkem nenávisti proti Izraeli známým jako „Den Quds“.

Skupina hackerů identifikovaná jako „Anonymous Sudan“ se přihlásila k odpovědnosti za napadení internetových stránek izraelských bank, telefonních operátorů, pošty, elektrárenské společnosti a aplikace pro varování před červenou výstrahou. Izraelská média informovala, že některé z těchto stránek se zhroutily a byly krátce offline.

Hackeři napsali na svůj účet na Telegramu: „Do modlitby při západu slunce máme ještě dvě hodiny, během kterých zaútočíme na všechno v Izraeli.“

Stejná skupina údajně stála začátkem tohoto měsíce za jiným kybernetickým útokem, který se zaměřil na webové stránky izraelských univerzit a médií, jako jsou Kan 11 Broadcaster, The Jerusalem Post a Channel 12 news.

K nedávnému útoku došlo v době, kdy v Íránu vrcholily oslavy „Dne Quds“ (Dne Jeruzaléma). Tento protiizraelský svátek se každoročně připomíná poslední pátek ramadánu. Islámská republika zavedla tento den protestů v roce 1979, aby vyjádřila podporu palestinskému lidu a postavila se proti existenci Izraele.

Íránské ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo: „Slábnoucí existence Izraele již není schopna oklamat svět. Žádné spiknutí sionistický režim nezachrání. Quds patří Palestincům.“

Ve velkých íránských městech vyšly do ulic tisíce lidí, aby daly najevo svou nenávist vůči židovskému státu. Na shromáždění v Teheránu skandovali „smrt Izraeli“ a „smrt Americe“ a pálili vlajky obou zemí.

Předseda íránského parlamentu Mohammad Bagher Ghalibaf ve svém projevu v íránském hlavním městě řekl: ,, Palestinci aktivně čelí izraelské agresi od Gazy až po centrum Tel Avivu… Včera bojovali (Palestinci) kameny a nyní zasahují (Izrael) raketami.“

Podobné akce se konaly v šíitských komunitách v Libanonu a Sýrii a také na Západním břehu Jordánu.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh pronesl projev, v němž se poprvé vyjádřil k eskalaci na severní hranici Izraele. Nasralláh zesměšnil izraelskou reakci na nejsilnější raketovou palbu vypálenou z Libanonu od války v roce 2006 minulý týden.

Nasralláh prohlásil, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu „utíká před odpovědností“ a že „lhal svému lidu“, když řekl, že Izrael zaútočil na cíle Hizballáhu.

„Útočili pouze na banánové plantáže a zavlažovací systémy,“ řekl. „Je jasně vidět, že Izrael neútočil na žádnou infrastrukturu, útočil na banány v jižním Libanonu.“

16.04.2023 06:01 Daniel Žingor109Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    17. 4. 2023

    Odpovědět

    Možná by bylo dobré Hizballahu ukázat že dovedou trefit i něco více než jen banánovníky. Na druhou stranu se sitruace jeví tak, že Izrael díky vnitřním rozporům a to velmi vyeskalovaným začíná být vnímám jako stát před vnitřním zhoucením a a to dodává odvahu všem jeho nepřátelům..

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.