Praha Jeruzalém

Damašek obvinil Izrael z útoku na Sýrii, aby „unikl svým domácím problémům prostřednictvím agresí a zločinů mimo své hranice“.

Od: World Israel News, 4. dubna 2023

Sýrie v úterý varovala, že po čtvrtém kole úderů během jednoho týdne, které jsou židovskému státu připisovány, hrozí, že Izrael vnutí celému regionu „totální eskalaci“.

„Sýrie znovu varuje Izrael a jeho sponzory před nebezpečím této agresivní politiky, která tlačí celý region k totální eskalaci a nové fázi nejistoty a nestability,“ uvedlo syrské ministerstvo zahraničí v prohlášení, které přinesla agentura AFP.

Sýrie dále obvinila Izrael, že údery na Sýrii „uniká před svými domácími problémy prostřednictvím agresí a zločinů za svými hranicemi“.

Zřejmě v reakci na výroky syrského ministerstva zahraničí uvedl premiér Benjamin Netanjahu při pesachovém přípitku na ministerstvu obrany, že „žádný (domácí) spor nám nezabrání v ochraně před (vnějšími) útoky“.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání podobně obvinil Izrael, že vnáší „válku a nejistotu a vytváří neshody v regionu“.

Syrské ministerstvo obrany a Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Londýně oznámily, že v noci na pondělí byli při zásahu raketou „sklárny“ v oblasti Al-Kisweh zabiti dva civilisté. Další útok byl zaznamenán na radarové stanoviště u hranic s Jordánskem, uvedla opoziční skupina.

Jiné syrské zdroje uvedly, že továrna byla náhodně poškozena zbloudilou raketou syrské protivzdušné obrany a nikoli izraelským letectvem (AIF).

Podle izraelského Channel 12 při raketovém útoku o několik hodin dříve IAF údajně zasáhlo také šest cílů v oblasti kolem Damašku, včetně blízkosti mezinárodního letiště. Zpravodajský web uvedl, že tyto cíle zahrnovaly íránské velitelství, sklad zbraní a součásti syrského systému protivzdušné obrany.

Syrské ministerstvo obrany prohlásilo, že při útocích byla sestřelena „většina“ izraelských raket. Některá arabská média uvedla, že jedna z protiraketových střel pronikla na izraelské území a byla zachycena v oblasti Galilejského jezera nebo jižních Golan. IDF popřela, že by na izraelském území došlo k nějakému „neobvyklému incidentu“.

K náletům došlo necelý den poté, co Izrael sestřelil íránský bezpilotní letoun, který vstoupil do vzdušného prostoru země ze Sýrie. IDF uvedla, že dron sledovala od jeho startu a že nikdy nikoho v Izraeli neohrozil.

05.04.2023 05:41 Daniel Žingor102Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.