Praha Jeruzalém

Podle nejmenovaných amerických a izraelských představitelů, kteří tuto informaci prozradili zpravodajskému portálu Axios, americká Bidenova administrativa nedávno nabídla Izraeli pomoc při společném vojenském plánování týkajícím se Íránu.

Od: All Israel News, 18. května 2023

Jeden z amerických představitelů prozradil, že by návrh Washingtonu „výrazně vylepšil americko-izraelskou vojenskou spolupráci“, nicméně zdůraznil, že nezahrnuje „…plánování jakéhokoli druhu společného americko-izraelského úderu proti íránskému jadernému programu“.

Spojené státy jsou zdaleka nejdůležitějším spojencem židovského státu, a přestože izraelská vláda nabídku neodmítla, Jeruzalém se údajně obává, že by takové společné vojenské plánování mohlo Izraeli potenciálně svázat ruce k samostatné vojenské akci proti íránským jaderným zařízením.

Americký návrh údajně přišel po nedávné návštěvě amerického ministra obrany Lloyda Austina, předsedy sboru náčelníků štábů generála Marka Milleyho a velitele CENTCOM generála Erika Kurilly v židovském státě.

Izrael údajně požádal o vysvětlení, zda se americký návrh omezuje na sdílení zpravodajských informací, nebo zda se rozšiřuje i „do oblasti společných operací“.

Mluvčí Pentagonu podplukovník Phillip Ventura potvrdil, že vysocí představitelé americké obrany „opakovaně učinili veřejná prohlášení o našem zájmu rozšířit vojenskou spolupráci s izraelskými obrannými silami, a to i prostřednictvím zvýšení společné účasti na vojenských cvičeních s cílem zlepšit interoperabilitu a podpořit společné porozumění regionálním bezpečnostním výzvám“.

Ačkoli Biden jednoznačně upřednostňuje diplomacii, jeho administrativa údajně nedala ze stolu ani vojenskou možnost, neboť slíbila zabránit Íránu v získání jaderných zbraní.

V lednu uspořádaly americké a izraelské vojenské síly bezprecedentní cvičení nazvané „Juniper Oak“, jehož cílem bylo prověřit připravenost zemí a zlepšit interoperabilitu spojených sil proti Íránu.

19.05.2023 05:58 Daniel Žingor222Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

3 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    19. 5. 2023

    Odpovědět

    Připadá mi to divné. Titilek zní: bezprecedxentní spoluprci proti Íránu a hned první odstavec uvádí že dokument že nezahrnuje „…plánování jakéhokoli druhu společného americko-izraelského úderu proti íránskému jadernému programu“. Biden je uličník. Je to tah, který má svázat Izraeli ruce. Vzpoměňte na 12. květen. 1945, kdy USA na poslední chvíli zkusily zabránit vyhlášení Státu Izrael. Být Bibim, byl bych velmi opatrný.

    • Daniel Žingor

      19. 5. 2023

      Odpovědět

      :) a to on zase bude :)

    • Daniel Žingor

      19. 5. 2023

      Odpovědět

      ... jo - pokud vím, tak Truman do poslední chvíle tajil před svou administrativou, co v OSN řekne a podporu Izraele prosadil "na vlastní pěst"...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.