Praha Jeruzalém

Ruská federace souhlasí s otevřením pobočky velvyslanectví v centru Jeruzaléma výměnou za vlastnictví pozemku a příslib nevyvlastnění.

Od: Israel National News 16. června 2023 9:53

Pět let poté, co USA otevřely své nové velvyslanectví v Jeruzalémě, se Rusko chystá následovat jejich příkladu, odhalil Israel Hayom.

Podle listu Israel Hayom se Rusko a Izrael v tajné dohodě dohodly na otevření pobočky ruského velvyslanectví v centru Jeruzaléma.

V dohodě mezi jeruzalémským magistrátem v čele se starostou Moše Lvem a ruským ministerstvem zahraničí se Rusko oficiálně zavázalo, že naplánuje, postaví a bude provozovat konzulární pobočku na parkovišti Hama’alot u ulice Krále Jiřího v centru Jeruzaléma. Výměnou za to město slíbilo, že nevyvlastní pozemek ve prospěch lehké železniční tratě, která má vést nedaleko, a místo toho bude hledat alternativní dopravní řešení.

Město také umožní Rusům zaregistrovat se jako vlastníci 100 metrů dlouhé plochy, která bude využita pro cestu k budoucímu diplomatickému areálu, a odstraní veškeré žaloby a požadavky na stranu Ruské federace, která se již mnoho let vyhýbá placení daní, jak jí ukládá zákon.

Zároveň bude parkoviště fungovat až do doby, než bude postavena pobočka velvyslanectví.

Diplomatický areál bude poskytovat konzulární služby obyvatelům Jeruzaléma a jeho okolí a budou v něm sídlit i diplomaté, čímž pozemek získá vyšší status než konzulát. Podle dohody bude výstavba dokončena do pěti let s možností prodloužení na deset let.

Dohoda byla podepsána v kanceláři starosty na Den Jeruzaléma a jednání se v uplynulých šesti měsících účastnil jak sám Lion, tak ministr zahraničí Eli Cohen (Likud). Rusy zastupoval jejich velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov spolu se Sergejem Makarovem, který jednal jménem náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova. Jeruzalémskou samosprávu zastupoval generální ředitel Itzik Larry a právní poradce Eli Malka. Dohodu podepsal také vedoucí euroasijského oddělení ministerstva zahraničí Yuval Fuchs.

18.06.2023 05:09 Daniel Žingor130Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.