Praha Jeruzalém

Jak mohou OSN, NATO a Liga arabských států dopustit, aby bezbranní obyvatelé Gazy trpěli tyranskou vládou Hamásu, aniž by se jim pokusili jakkoli pomoci? Op-ed.

Autor: David S. Levine 20. července 2023, 8:00

Každý raketový útok Hamásu nebo jeho poboček na Izrael (4 300 v květnu 2021, 1 100 v srpnu 2022, 1 468 v květnu 2023) představuje dvojí porušení Ženevské úmluvy (konkrétně toho, že je zakázáno a válečným zločinem skladovat a odpalovat zbraně z civilních oblastí a provádět útoky na civilisty). Navíc každý útok nožem, střelba, bodnutí a kamenování civilních mužů, žen, starců a dětí je rovněž přímým porušením protokolů Ženevské úmluvy a mezinárodních zákonů.

Z tisíců raket vypálených Hamásem na Izrael některé dopadají do otevřených oblastí a Středozemního moře, ale přibližně 15 % dopadá zpět do samotné Gazy, kde poškozují a zabíjejí vlastní lidi. Jistě se jedná o „zločin proti lidskosti“, který Hamás páchá na nevinných obyvatelích Gazy.

Hamás nadále zcela ovládá občany Gazy krutou a diktátorskou vládou. Hamás učí děti unášet a zabíjet (což je přímé porušení rezoluce OSN č. 1612 o zneužívání dětí). Přestože hlavní tíhu raketových a teroristických útoků na nevinné civilisty nese Izrael, je třeba mít na paměti, že Hamás vyznává takovou formu islámu, která považuje každé náboženství (židovské nebo křesťanské) za podřadné (Korán, 9,5).

Hamás je označen za teroristickou organizaci Spojenými státy, Kanadou, Velkou Británií, Evropskou unií (27 zemí), Japonskem, Paraguayí, Novým Zélandem a Organizací amerických států (35 zemí). Hamás je dokonce zakázán v Jordánsku (Wikipedie).

Kromě toho, že je Hamás celosvětově uznáván jako teroristická organizace, je také mezinárodní zločineckou organizací. Hamás, Hizballáh a přidružené organizace jsou navíc zmocněnci Íránu, který navzdory mnoha sankcím proti němu pokračuje v exportu teroru.

Bez ohledu na osobní nebo politický postoj ke Státu Izrael nelze popřít, že Izrael je demokratický stát, který funguje na základě zákonů a otevřeného volebního procesu, na rozdíl od Hamásu, Hizballáhu, Íránu, Palestinské samosprávy a dalších arabských zemí. V Palestinské autonomii neproběhly volby od doby, kdy byl Mahmúd Abbás v lednu 2005 zvolen na čtyřleté funkční období, tedy před osmnácti a půl lety.

Co tedy lze udělat pro vyřešení tohoto mezinárodního teroristického a kriminálního problému, který je vyhrocen a manipulován Íránem? Kdo je na světové scéně, zmocněn mezinárodním společenstvím, aby s tím něco udělal?

-Charta OSN (článek 93, odstavec 2) uvádí, že nečlenové (jako je Hamás) se mohou stát stranami statutu soudu, který určí Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti. To znamená, že OSN může přijmout pozitivní opatření na ochranu občanů Gazy.

-NATO „nejen pomáhá bránit území svých členů, ale také se angažuje tam, kde je to možné a nezbytné, aby promítlo své hodnoty dále do světa, předcházelo krizím a zvládalo je, stabilizovalo postkonfliktní situace a podporovalo obnovu“ (internetové stránky NATO).

-Liga arabských států, založená v roce 1945, má nyní 22 členů. Posláním Ligy je zprostředkovávat politické, hospodářské, kulturní, vědecké, vojenské a sociální programy určené k prosazování zájmů arabského světa. Není snad zájmem Ligy arabských států také blaho Arabů v Gaze, kteří jsou pod brutální vládou Hamásu?

Co dělat se zlou bandou, která používá taktiku teroru vůči nevinným civilistům sousední suverénní země a vlastním lidem? Zde je jeden nápad.

Systém „mandátů“ byl zaveden článkem 22 Paktu Společnosti národů, který vypracovali vítězové první světové války. Článek se týkal území, kterým již nevládl jejich předchozí panovník a kde jejich obyvatelé nebyli považováni za „schopné obstát sami v náročných podmínkách moderního světa“. Článek vyzýval k tomu, aby takové národy byly „svěřeny vyspělým národům, které vzhledem ke svým zdrojům, zkušenostem nebo zeměpisné poloze mohou tuto odpovědnost nejlépe převzít“ (Wikipedie). Zní to jako Gaza od doby, kdy ji ovládl Hamás, že?

V kontextu OSN se „mandátem“ rozumí rozhodnutí, které dává orgánu pravomoc vykonávat své funkce. Příkladem je zřízení mírové mise a výčet druhů činností, které má mise vykonávat (webové stránky OSN).

Možná by jedna nebo více z výše zmíněných mnohonárodnostních organizací, které byly založeny za účelem dobročinnosti vůči trpícím a potřebným, mohly přijít na pomoc obyvatelům Gazy. Převzít Gazu, v případě potřeby i silou (ve jménu pohnání vedení Hamásu k odpovědnosti za zločiny proti lidskosti). Poté zavést „mandát pro Gazu“, který by vytvořil humánnější místní vládní systém a pomohl vybudovat zemi prosperity a bezpečí pro její nevinné a bezmocné občany.

Jakmile by byly vytvořeny řádné vzdělávací a vládní základy, „mandát pro Gazu“ by byl zrušen a nová demokratická vláda Gazy by mohla být přijata do mezinárodního společenství.

Pokud mezinárodní organizace a země světa, které se věnují obraně a světovému míru, začnou jednat, ostatní despotové pravděpodobně zpozorní.

Hamás a jemu podobní (Hizballáh, Palestinská samospráva, Islámský džihád atd.) jsou stále silnější a odvážnější. Tyto teroristické organizace, podporované Íránem, budou mít prospěch, pokud Írán získá jaderné zbraně. Nastal čas použít komplexní aktivní řešení, například mandát.

David S. Levine je bývalý newyorský manažer v oblasti reklamy a marketingu, profesor Rutgersovy univerzity v důchodu a autor knihy Jak řídit byznys. Je milovníkem historie, který v současné době pracuje na knize o revolucích a žije v Izraeli. Bloguje na adrese: thetruthfulproject.blogspot.com. Twitter: @DavidsLevine

21.07.2023 05:55 Daniel Žingor143Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.