Praha Jeruzalém

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na Aspen Security Forum: Máme s Izraelem úzké vztahy, ale jako tak blízcí přátelé sdílíme naše obavy ohledně reformy soudnictví.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek zopakoval postoj Washingtonu, že reforma soudnictví v Izraeli musí být schválena širokým konsensem.

V projevu na Aspen Security Forum byl Blinken dotázán Andreou Mitchell z NBC News, proč bylo tak důležité, aby prezident Joe Biden učinil takovou veřejnou výzvu izraelskému premiérovi ohledně reforem.

„S Izraelem máme samozřejmě jedinečný vztah, jedinečné partnerství, které trvá desítky let. Prezident Biden, víc než kdokoli jiný, koho znám, je ve svém nitru oddán bezpečnosti Izraele, a to se nikdy nezmění,“ odpověděl Blinken.

„Ale jako blízcí partneři a přátelé sdílíme obavy, které máme [ohledně reformy soudnictví] s Izraelem. Jako demokracie víme, že když se snažíte udělat velké změny, které budou mít velký společenský dopad, nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pokusit se vybudovat konsenzus, pokusit se vybudovat co největší podporu, pokud chcete, aby tyto změny byly trvalé,“ pokračoval.

„Viděli jsme izraelskou demokracii v celé její síle. Právě teď vypráví pozoruhodný příběh. Jsem přesvědčen, že systém se s tím bude schopen efektivně vypořádat,“ řekl Blinken.

Komentáře následovaly po středečním stanovisku vedoucího analytika Thomase Friedmana v The New York Times, ve kterém napsal, že Biden úpěnlivě žádal premiéra Benjamina Netanjahua, aby neprosazoval legislativu reformy soudnictví, aniž by se zdálo, že dojde k národnímu konsensu.

Podle Friedmana byl prezidentem pozván do Oválné pracovny, aby se „ujistil, že Bidenova pozice je zcela jasná pro všechny Izraelce“.

Ve čtvrtek mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby hovořil pro izraelský Channel 12 News a byl dotázán na Friedmanův sloupek.

Kirby uvedl, že Biden má dlouhodobý vztah s Friedmanem a že prezident „si myslel, že je důležité sednout si a podělit se s Tomem o své názory na to, kam se věci ubírají, a na rozhovory, které měl“.

Potvrdil, že Friedmanův sloupek byl přesný. „Tom napsal velmi kontextovou a ano, přesnou reflexi ve svém sloupku rozhovoru s prezidentem Bidenem. Ale co je kritičtější, kontextovou a přesnou reflexi názorů prezidenta Bidena a jeho obav.“

Kirby odmítl odpovědět, zda Friedmanovo tvrzení, že Biden požádal Netanjahua, aby zcela zastavil zákon o reformě soudnictví, je správné, i když dodal, že sloupek byl přesným odrazem toho, „jak to vidí prezident“.

Přesto zopakoval, že americko-izraelské vztahy zůstávají skálopevné. „Neexistuje nic, co by přerušilo spojení mezi Spojenými státy a Izraelem. Říkáme tomu neotřesitelné pouto. Neházíme to slovo kavalírsky. Myslíme to vážně.“

Na otázku, zda dohoda mezi Bidenem a Netanjahuem o letošním setkání v USA představuje pozvání pro izraelského premiéra, aby přišel do Bílého domu, Kirby uvedl, že „stále dolaďují detaily“.

Autor: Elad Benari, 21. července 2023

22.07.2023 07:57 Kristýna Kupková53Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.