Praha Jeruzalém

Bývalý premiér hovořil s britskou televizí Channel 4. Tvrdil, že poté, co byl schválen zákon omezující používání normy přiměřenosti, hrozí Izraeli občanská válka.

Autor: Elad Benari 25. července 2023, 1:00

Bývalý premiér Ehud Olmert v pondělí prohlásil, že zemi hrozí občanská válka poté, co byl v Knesetu schválen návrh zákona omezující používání normy přiměřenosti.

„Hrozí to. Je to vážná hrozba. Nikdy předtím se to nestalo a my se nyní dostáváme do občanské války,“ řekl Olmert v rozhovoru pro britský Channel 4.

Tazatel se poté nahlas zeptal: „Občanská válka?!“, na což bývalý premiér odpověděl: „Ano, myslím tím občanskou neposlušnost se všemi možnými důsledky pro stabilitu státu a schopnost vlády vykonávat svou funkci a pro poslušnost velké části izraelského obyvatelstva vůči vládě, která je velkou částí obyvatelstva vnímána jako nelegitimní.“

Tvrdil, že „vláda se rozhodla ohrozit základy izraelské demokracie, a to není něco, co bychom mohli přijmout nebo co bychom mohli tolerovat“.

Olmert v minulosti vyvolal rozruch, když vyzval k občanské neposlušnosti na protest proti vládní justiční reformě, ale odmítl tyto výzvy odvolat.

Minulý týden bývalý premiér navrhl, aby USA v reakci na navrhovanou reformu soudnictví zhoršily vztahy s Izraelem.

25.07.2023 05:28 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    25. 7. 2023

    Odpovědět

    Zde si mslím že je dotyčný přehnaně tragický. Ale rachot je to velký...

    • Daniel Žingor

      26. 7. 2023

      Odpovědět

      ... uvidíme...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.