Praha Jeruzalém

Ministr financí údajně zvažuje schválení 155 „divokých“ outpostů.

Od: All Israel News 20. srpna 2023

Po sobotním smrtelném teroristickém útoku, při kterém v myčce aut v Huwaře přišli o život 60letý Šai Silas Nigerker a jeho 28letý syn Aviad Nir, napsal ministr financí Bezalel Smotrich na sociální síti příspěvek, v němž vyzval Izraelské obranné síly, aby „přešly do ofenzivy“.

„Srdce je rozerváno zármutkem a bolestí po strašlivém útoku v Huwaře, při němž otec a jeho syn byli zavražděni podlým a odporným vrahem,“ napsal Smotrich. „Spolu s celým izraelským národem vyjadřuji soustrast truchlící rodině.“

„IDF musí přejít do ofenzivy v Judeji a Samaří a obnovit odstrašující účinek a bezpečnost, zároveň pracujeme na zintenzivnění výstavby a posilování osad v oblasti.“

Šéf samarijské rady Josi Dagan obvinil z útoku Palestinskou samosprávu kvůli její politice „plateb za zabití“, která odměňuje rodiny teroristů.

Ministr financí začal prosazovat plán na zvýšení izraelské autority a přítomnosti v oblasti C Judeje a Samaří posílením 155 „divokých základen“, jak uvádí místní zpravodajská stanice N12.

Smotrichův plán počítá s vydlážděním cest a napojením těchto míst na vodu a elektřinu, přestože chybí souhlas vlády.

Odpůrci tvrdí, že Smotrich využívá svého postavení ministra financí a šéfa civilní správy v Judeji a Samaří k tomu, aby obešel požadované fáze schvalování.

Podle N12 se obranný establishment obává, že Smotrichův plán zvýší napětí mezi židovskými osadníky a Palestinci, což povede k dalším střetům.

Nabíl abú Rudeineh, mluvčí prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, odsoudil Smotrichův plán na legalizaci outpostů a označil je za „nelegální“.

„Pokusy izraelských okupačních úřadů a jejich extremistických ministrů udělit legitimitu jakékoli osadě zřízené na území Státu Palestina nebudou úspěšné,“ řekl Rudeineh.

„Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2334 potvrzuje, že všechny osady jsou nezákonné a porušují mezinárodní právo, včetně těch ve východním Jeruzalémě,“ dodal.

Plán odsoudilo také americké ministerstvo zahraničí. Mluvčí Vedant Patel uvedl, že rozvoj osad „zvyšuje napětí a podkopává důvěru mezi oběma stranami. Důrazně se stavíme proti rozvoji osad a vyzýváme Izrael, aby v těchto aktivitách nepokračoval.“

21.08.2023 05:50 Daniel Žingor69Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.