Praha Jeruzalém

Izrael bude během války převádět peníze Palestinské samosprávě, ale bez částky určené pro pásmo Gazy.

Od: Nitsan Keidar 2. listopadu 2023 23:19

Politicko-bezpečnostní kabinet ve čtvrtek večer rozhodl, že z prostředků Palestinské samosprávy budou kompenzovány o všechny peníze určené pro pásmo Gazy, a to navíc k zápočtu, který se v souladu se zákonem provádí u prostředků vyplácených teroristům a jejich rodinám.

V rozhodnutí se však uvádí, že po provedení zápočtu Izrael převede peníze z daní Palestinské samosprávě během války.

Dále bylo rozhodnuto, že Izrael přeruší veškeré kontakty s Gazou. Do Izraele již nebudou přicházet palestinští arabští dělníci z Gazy a dělníci, kteří byli v Izraeli v den vypuknutí války, budou vráceni do Gazy.

V minulých dnech zaútočili představitelé ministerstva obrany na ministra financí Bezalela Smotricha, který se rozhodl zadržet peníze z daní, které Izrael vybírá jménem Palestinské samosprávy uprostřed války v Gaze.

Ve středu ministr obrany Yoav Gallant vyzval vládu, aby pokračovala v převodech finančních prostředků Palestinské samosprávě.

„Stát Izrael má zájem na udržení stability v Judeji a Samaří, a to vždy a zejména v této době. Finanční prostředky by měly být převedeny okamžitě, aby je mohl využít operační mechanismus Palestinské samosprávy a sektory Palestinské samosprávy, které se zabývají prevencí terorismu. Myslím si, že je jedině vhodné podpořit rozhodnutí kabinetu, jak bylo rozhodnuto před několika dny,“ řekl Gallant na tiskové konferenci.

Smotrich na Gallanta reagoval a řekl: „Vážím si ministra obrany a podporuji ho za to, že dnem i nocí pracuje pro bezpečnost Izraele. Jeho postoj k převodu finančních prostředků Palestinské autonomii je vážnou chybou.“

Smotrich dodal: „Nehodlám dopustit, aby stát Izrael financoval naše nepřátele v Judeji a Samaří, kteří podporují Hamás a financují teroristy ze 7.10., kteří nás vraždili a masakrovali. Palestinská samospráva není řešením, je součástí problému. Nebudeme opakovat stejnou chybu a koncepci, která nám vybouchla do tváře.“

05.11.2023 06:00 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Petr Moravec

    5. 11. 2023

    Odpovědět

    Mám stejný názor. Čiň ďáblu dobře, peklem se ti odmění. Pal.samospráva = Abbás = ten, který prohlásil, že nikde nepřestane platit vrahům civilistů, těhotných žen i dětí. Proč jim ještě platit ?

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.