Praha Jeruzalém

Izrael nebude schopen přežít bez likvidace Hamásu, varuje ministr obrany Gallant.

Od: All Israel News  17. ledna 2024

Poté, co teroristé z Hamásu vypálili jednu z největších raketových salv za poslední měsíce, vojáci IDF okamžitě vypátrali odpovědné komando, sedm jich zajali a několik dalších teroristů v oblasti zabili, uvedla ve středu izraelská armáda.

Úterní palba byla zaměřena na město Netivot a podle odhadů obsahovala 25-50 raket, z nichž dvě dopadly a způsobily menší škody, zatímco ostatní dopadly do otevřených oblastí nebo byly zachyceny.

Po odpálení z centrálního pásma Gazy pronásledovali vojáci IDF z 646. záložní výsadkové brigády teroristické komando, nakonec zajali sedm teroristů, několik dalších zabili a lokalizovali místo odpálení.

Místo se skládalo ze tří odpalovacích zařízení, z nichž každé bylo schopné vypálit 10 raket. Některá z nich byla naložena raketami a později byla zničena bojovými ženisty IDF.

Ministr obrany Yoav Gallant ve středu navštívil svou bývalou jednotku a jednu z nejelitnějších speciálních jednotek IDF, námořní komando Šajetet 13, na její slavné základně uvnitř středověkého křižáckého hradu v Atlitu.

Během návštěvy Gallant obdržel aktuální informace o nedávné činnosti jednotky a slíbil, že válku dotáhne do konce.

„Kdykoli tato válka skončí, bude to v souladu s dosažením našich cílů. Úspěchem bude, že Hamás nebude fungovat jako vládní nebo vojenská instituce a my budeme mít naopak schopnost dělat vše, co je potřeba, pokud jde o naši svobodu působení v terénu,“ řekl Gallant.

„Stát Izrael nebude schopen žít reálný život, pokud bude někdo schopen rozpoutat válku a zabíjet, unášet, znásilňovat a zneužívat takové množství lidí a stát Izrael by mlčel.“

„Za čin, jaký byl spáchán 7. října, existuje jen jeden trest – likvidace organizace. Hamás má teď přes 9 000 mrtvých, toto číslo je třeba zdvojnásobit, a ani to nebude stačit,“ řekl Gallant.

V Pásmu Gazy IDF pokračovala ve stahování části svých jednotek, protože jednotka speciálních sil Duvdevan byla v úterý přesunuta na Západní břeh Jordánu.

Na rozdíl od stažení 36. divize na začátku tohoto týdne nemusí přesun jednotky Duvdevan souviset s vládní politikou týkající se války v Gaze. Místo toho jej lze považovat za dočasné opatření ke stabilizaci zhoršující se bezpečnostní situace na Západním břehu Jordánu, uvedl izraelský deník Haaretz.

Jednotka komanda dosud bojovala v rámci 89. divize v Chán Júnisu, kde velké síly nadále bojují proti zbývajícím dvěma praporům Hamásu.

IDF rovněž oznámila, že zlikvidovala Bilala Nawfala, velitele Hamásu odpovědného za kontrašpionáž v jižním pásmu Gazy. Jeho eliminace je ranou pro výzkumné a vzdělávací kapacity organizace, uvedla IDF.

Během bojů v Chán Júnisu identifikovali vojáci bojové skupiny 7. brigády tři teroristy, kteří prchali do budovy poté, co na ně stříleli minometné granáty. Vojáci navedli vrtulník, aby na budovu zaútočil, čímž tři teroristy zlikvidoval.

Uprostřed intenzivních bojů v oblasti bylo jednotkám 98. divize letecky shozeno asi 16 tun munice, paliva, vody a potravin. Od začátku války bylo provedeno pět leteckých zásobovacích operací, které přivezly vojákům na zemi asi 60 tun zásob.

Intenzivní boje pokračovaly také v centrální části pásma Gazy a v oblasti čtyř táborů. Tam vojáci bojové skupiny 646. brigády a elitní bojové ženijní jednotky Yahalom zničili strategickou podzemní trasu teroristické organizace Hamas.

Podzemní tunel, který se táhl stovky metrů v hloubce asi 9 metrů (téměř 30 stop), používali teroristé k cestování mezi severem a jihem pásma, které byly odpojeny IDF.

Síly bojové skupiny 179. brigády bojující na předměstí Šejch Ijlin v jižní části města Gazy identifikovaly dva blízké teroristy a navedly letoun k úderu a zabití teroristů. Kromě toho v oblasti lokalizovaly mnoho zbraní.

Během nedávných bojů přišli o život další tři izraelští vojáci, oznámily ve středu IDF. Počet obětí pozemní operace v pásmu Gazy se tak zvýšil na 193. Další čtyři vojáci byli během bojů vážně zraněni.

Jeden voják zahynul a další byl vážně zraněn při havárii vojenského automobilu na Západním břehu Jordánu.

19.01.2024 05:10 Daniel Žingor203Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.