Praha Jeruzalém

Herzog kritizoval světové veřejné mínění – zdá se mu, že izraelské oběti terorismu před 7. říjnem „jsou mu ukradené“.

Autor: Vered Weiss, World Israel News, 18. ledna 2024

Když byl izraelský prezident Isaac Herzog dotázán na budoucnost mírového procesu Izraele s Palestinci, prohlásil: „Izrael ztratil důvěru v mírový proces“.

„Když se teď zeptáte průměrného Izraelce na jeho duševní stav, nikdo se zdravým rozumem není nyní ochoten přemýšlet o tom, jaké bude řešení mírových dohod,“ řekl.

„Protože to chce každý vědět: Může nám být v budoucnu slíbeno skutečné bezpečí?“ dodal Herzog.

„Izrael ztratil důvěru v mírové procesy, protože vidí, že teror je našimi sousedy oslavován,“ řekl Herzog.

Po bezprecedentních a strašlivých zvěrstvech, kterých se Hamás dopustil po invazi do obcí na jihu Izraele 7. října, Izrael prohlásil, že jeho cílem je Hamás v Gaze zlikvidovat, aby se podobným útokům v budoucnu zabránilo.

Spojenci Izraele, včetně Spojených států, však navrhli řešení týkající se kontroly Gazy po skončení války mezi Izraelem a Hamásem.

Včera na Světovém ekonomickém fóru americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že Izrael má možnost normalizovat vztahy s několika arabskými státy, pokud se Izrael zaváže k vytvoření palestinského státu.

Blinken řekl: „Nyní máte něco, co jste předtím neměli, a to jsou arabské země a muslimské země i mimo region, které jsou připraveny mít s Izraelem vztah, pokud jde o jeho integraci, normalizaci a bezpečnost.“

Dodal: „Ale máte také absolutní přesvědčení těchto zemí, které sdílíme, že to musí zahrnovat cestu k palestinskému státu.“

Herzog řekl, že podporuje „koalici zemí, které jsou ochotny se zavázat k obnově Gazy“ po válce.

Spojené arabské emiráty podobně jako Saúdská Arábie ohledně pomoci při obnově Gazy uvedly, že nejprve musí „vidět životaschopný plán dvoustátního řešení, cestovní mapu, která je seriózní, než budeme mluvit o dalším dni a obnově infrastruktury Gazy“.

Netanjahuova administrativa zcela odmítla představu, že by v Gaze po válce vládla Palestinská samospráva, což je možné řešení, které představil americký prezident Biden.

Herzog se kriticky vyjádřil na adresu světového veřejného mínění, kterému se zdálo, že izraelské oběti teroru před 7. říjnem „jsou mu ukradené“.

Herzog řekl: „Svět se k tomu musí postavit čelem: Z Íránu vychází říše zla“, země odhodlaná „podkopat jakýkoli mírový proces a jakoukoli stabilitu ve světě“.

19.01.2024 05:00 Daniel Žingor298Zdroj: World Israel News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.