Praha Jeruzalém

Zpráva se zamýšlí nad tím, že Hamás je stále schopen několik měsíců škodit Izraeli a izraelským silám v Gaze, a konstatuje, že se skupina pokouší obnovit své policejní síly v některých částech města Gazy.

Od: Israel National News 21. ledna 2024 8:34

Izraelské síly zabily 20 až 30 % bojovníků Hamásu, uvedl v neděli deník The Wall Street Journal s odvoláním na odhady amerických zpravodajských služeb.

Zpráva dále uvádí, že podle amerického odhadu má teroristická organizace stále dostatek munice, aby mohla ještě několik měsíců útočit na Izrael a izraelské síly v Gaze, a že se skupina snaží obnovit své policejní síly v částech města Gazy.

Podle zprávy USA odhadují, že Hamás měl před válkou kromě tisíců policistů a dalších sil také 25 000 až 30 000 teroristů.

Zpráva uvádí, že Izrael odhaduje, že od začátku války zabil v Gaze přibližně 9 000 teroristů spolu s více než 1 000 během útoku 7. října, což představuje přibližně 30 % celkové bojové síly skupiny.

V čem se však odhady obou zemí liší, je počet teroristů, kteří byli zraněni a na bojiště se již nevrátí. Zpráva cituje vysokého izraelského představitele, který uvádí, že 16 000 bojovníků Hamásu bylo zraněno, přičemž přibližně polovina z nich se na bojiště nevrátí. USA však odhadují, že bylo zraněno 10 500 až 11 700 bojovníků a že mnozí z nich by se nakonec mohli vrátit na bojiště.

V každém případě jsou tyto odhady daleko od izraelského cíle zlikvidovat teroristickou organizaci jednou provždy. Zpráva s odvoláním na izraelské představitele a obyvatele Gazy uvádí, že: Hamás se pokouší obnovit svou autoritu v severní části pásma Gazy tím, že do ulic nasazuje malé skupiny policistů a záchranářů, kteří zde hlídkují.

Mluvčí amerického Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb se ke zprávě odmítla vyjádřit. Izraelská armáda zopakovala svůj vlastní odhad počtu mrtvých pro Hamás a odmítla jej upřesnit. Hamás na žádost deníku Wall Street Journal o komentář nereagoval.

22.01.2024 05:41 Daniel Žingor148Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    22. 1. 2024

    Odpovědět

    Tak se zdá že válka bude muset pokračovat..

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.