Praha Jeruzalém

Argentinský prezident, který je hlasitě proizraelský, přijel na první oficiální návštěvu.

Od: All Israel News 6. února 2024 16:02:15

Vteřinu poté, co vystoupil z letadla a vstoupil na izraelskou půdu, argentinský prezident Javier Milei v úterý prohlásil, že přesune velvyslanectví své země z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Mileiho, nově zvoleného a velmi kontroverzního argentinského prezidenta, na jeho první oficiální návštěvě Izraele od jeho inaugurace v prosinci loňského roku přivítal ministr zahraničí Israel Katz.

„Jste hodnotově založený člověk, který je oddán pouze pravdě, není divu, že jste se rozhodl okamžitě přijet do Izraele, abyste nás podpořil ve spravedlivém boji na obranu židovského národa proti vrahům z Hamásu,“ řekl Katz Mileiovi, když ho na letištní ploše objímal.

„Vítejte v Izraeli, pane prezidente – Viva La Libertad Carajo!“, řekl Katz a použil slavnou argentinskou hlášku, která znamená „Ať žije svoboda, sakra!“.

Milei se má v úterý setkat s izraelským prezidentem Isaakem Herzogem a premiérem Benjaminem Netanjahuem, navštívit obce u hranic s Gazou, které byly zničeny při útoku Hamásu 7. října, setkat se s rodinami rukojmích a navštívit muzeum holocaustu Jad Vašem.

Mezi rukojmími zajatými v pásmu Gazy bylo mnoho argentinských občanů.

Několik z nich bylo propuštěno během listopadové dohody o příměří, ale bratři Eitan a Yair Hornovi, kteří byli uneseni z Nir Ozu, jsou stále drženi v zajetí teroristů v Gaze.

Očekává se, že Milei a izraelští představitelé budou jednat o dvoustranných vztazích, regionální dynamice a možných oblastech spolupráce.

Během volební kampaně Milei prohlásil, že hodlá přesunout velvyslanectví země z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Kromě toho tento ohnivý ekonom v posledních letech projevil hluboký zájem o judaismus a po svém zvolení navštívil v New Yorku hrobku slavného rabína Schneersona, kterého někteří jeho stoupenci považují za Mesiáše.

Během chanukové oslavy v argentinském hlavním městě Buenos Aires Milei řekl, že „v této době“ nebeské síly podporují Izrael, čímž měl na mysli probíhající válku mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamás.

„Víme, že nebeské síly podpoří Argentinu a především v této době podpoří Izrael. Děkujeme vám mnohokrát a ať žije svoboda, sakra,“ řekl Milei na prosincové akci.

„Hlavním poučením je, že světlo vítězí nad temnotou,“ dodal Milei s odkazem na židovský svátek chanuka, kterému se také říká „svátek světel“.

Milei vzbudil vážnou kontroverzi svými radikálními libertariánskými názory, například slibem výrazně snížit počet ministerstev a dalekosáhlými plány na privatizaci a deregulaci argentinské ekonomiky.

Argentina je domovem největší židovské komunity v Jižní Americe, která čítá přibližně 200 000 Židů. Přestože židovský život v Argentině obecně vzkvétal po mnoho desetiletí, v roce 1994 bylo při teroristickém útoku v budově Centra židovské komunity (AMIA) v Buenos Aires zavražděno asi 85 lidí.

Za teroristickým útokem v Argentině, který byl jedním z nejhorších teroristických útoků proti Židům po holocaustu před masakrem v Hamásu 7. října, stál pravděpodobně íránský režim a jeho teroristická proxy organizace Hizballáh.

07.02.2024 04:52 Daniel Žingor171Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    7. 2. 2024

    Odpovědět

    V tété velmi težké době je to silný signál..

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.