Praha Jeruzalém

Nová zpráva tvrdí, že premiér Netanjahu bude souhlasit s uznáním palestinského státu ze strany USA výměnou za průlom v jednáních se Saúdskou Arábií.

Od: Israel National News 18. února 2024, 7:57

Izrael Hayom uvádí, že premiér Netanjahu zvažuje, že bude fakticky souhlasit se záměrem USA uznat palestinský stát výměnou za historický úspěch v jednáních se Saúdskou Arábií.

Podle nepotvrzené zprávy by projednávaný kompromis zahrnoval jednostranné uznání palestinského státu ze strany USA, proti čemuž by se Izrael postavil a vyjasnil, že trvalého uspořádání státu Palestina bude dosaženo pouze přímým jednáním mezi stranami. Souhlas s tímto postupem má přinést průlom v jednání se Saúdskou Arábií.

O víkendu se objevila zpráva, že Bidenova administrativa hodlá oficiálně uznat stát Palestina během několika týdnů. V reakci na tuto zprávu řada ministrů proti tomuto procesu protestovala.

Premiér na zprávy reagoval prohlášením: „Uspořádání bude dosaženo pouze přímým jednáním mezi stranami, bez předběžných podmínek. Pod mým vedením bude Izrael i nadále důrazně vystupovat proti jednostrannému uznání palestinského státu. A kdy chtějí takové jednostranné uznání poskytnout? Po strašlivém masakru ze 7. října. Větší a bezprecedentní odměna terorismu, která zároveň zabrání jakékoli budoucí mírové dohodě, už nemůže existovat.“

Politický zdroj uvedl, že zpoždění Netanjahuovy reakce a zvolená formulace vyjadřují pochopení, že Netanjahu může být proti jednostrannému uznání, ale bude souhlasit s jednáním s palestinskými Araby o budoucím uspořádání bez předběžných podmínek.

Tímto způsobem prý Netanjahu doufá, že USA mohou přesvědčit Saúdskou Arábii, že Izrael prodělal výrazný posun, pokud jde o palestinsko-arabskou otázku, a výměnou za to přimět Rijád k historickému uznání Izraele.

Netanjahu ještě nedospěl ke konečnému rozhodnutí o této cestě, ale vážně o ní uvažuje, tvrdí zdroje spolu s ministrem Ronem Dermerem, který Netanjahua při jednáních s USA zastupuje.

Izrael již několik desetiletí odmítá přání Západu jednostranně uznat stát Palestina. V Jeruzalémě se předpokládá, že takové uznání odměňuje palestinské Araby a snižuje jejich ochotu vést jednání s Izraelem.

19.02.2024 05:02 Daniel Žingor229Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.