Praha Jeruzalém

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini řekl Valnému shromáždění, že schopnost agentury plnit svůj mandát je „vážně ohrožena“.

Autor: Elad Benari 23. února 2024 4:55

UNRWA, agentura OSN pro „palestinské uprchlíky“, ve čtvrtek varovala, že se dostala do kritického bodu, protože se snaží zvládnout válku v Gaze, uvedla agentura AFP.

„S hlubokou lítostí vás nyní musím informovat, že UNRWA dosáhla kritického bodu,“ uvedl šéf agentury Philippe Lazzarini.

„Schopnost agentury plnit mandát daný rezolucí Valného shromáždění č. 302 je nyní vážně ohrožena,“ uvedl v dopise Valnému shromáždění OSN, což je odkaz na rezoluci, na jejímž základě byla agentura v roce 1949 založena.

Izrael předložil důkazy, že 12 zaměstnanců UNRWA se podílelo na útoku Hamásu na Izrael ze 7. října.

V návaznosti na to Spojené státy a řada dalších zemí oznámily, že dočasně pozastavují financování UNRWA.

Ministr obrany Yoav Gallant minulý týden zahraničním novinářům řekl, že Izrael zjistil informace o tom, že více než 30 zaměstnanců UNRWA se aktivně podílelo na masakru a pomáhalo při únosu civilistů a vojáků.

Jeden ze zapojených pracovníků UNRWA byl identifikován jako 45letý Faisal Ali Musalem Na’ami, který byl během masakru vyfotografován, jak unáší tělo Izraelce z kibucu Be’eri. Ten byl zabit při leteckém útoku, jehož cílem byl jeho dům v Nuseiratu, spolu s pěti svými dětmi a jednou ze svých manželek.

Z údajů zveřejněných v úterý na Kan 11 News vyplývá, že z přibližně 12 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze je 440 teroristů, kteří se účastní aktivních bojů proti Izraeli.

Dalších asi 2 000 jsou registrovaní agenti Hamásu, nikoli však členové vojenského křídla. Dalších 7 000 zaměstnanců UNRWA má příbuzného prvního stupně, který je teroristou Hamásu.

Celkově je téměř 9 500 z 12 000 zaměstnanců UNRWA napojeno na teroristickou organizaci, tj. čtyři z pěti zaměstnanců UNRWA mají vazby na Hamás.

Lazzarini ve svém čtvrtečním dopise tvrdil, že Izrael nepředložil žádné důkazy proti 12 bývalým zaměstnancům, které obviňuje, ale 16 zemí přesto pozastavilo financování.

„Upozornil jsem dárce a hostitelské země, že bez nového financování budou operace UNRWA v celém regionu od března vážně ohroženy,“ uvedl.

„Obávám se, že jsme na pokraji monumentální katastrofy s vážnými důsledky pro regionální mír, bezpečnost a lidská práva,“ dodal Lazzarini.

Šéf UNRWA odolává výzvám Izraele, aby odstoupil, a místo toho pokračuje v obviňování Izraele.

Minulý týden obvinil Izrael, že usiluje o „zničení“ organizace, a pro švýcarské noviny uvedl, že Izrael má „dlouhodobý politický cíl“ zlikvidovat UNRWA.

25.02.2024 05:07 Daniel Žingor536Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

4 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    26. 2. 2024

    Odpovědět

    Inu je to volání po podpoře. Být členem- zaměstnacem této organizace je super kšeft. Za ty obrovské peníze co dostali, dokázali vytvořit školství vychovávající k nenávisti, zajistit finančně terorismus a platby vrahům. Je potřeba tuto organizaci zrušit, odebrat palestinským Arabům dědičnost uprchlictví a potom se věci možná pohnou.

    • Karel Pittner

      24. 3. 2024

      Odpovědět

      Pane Vykoukal máte naprostou pravdu, jen škoda že nemůžete rozhodovat. Snad si to přečte někdo kdo může rozhodovat a věci se hnou správným směrem.

  2. Štěpán Zemek

    25. 2. 2024

    Odpovědět

    Myslím, že největším přínosem pro mír by byla rozpuštění UNRWA. Bez náhrady.

  3. Jan Hora

    25. 2. 2024

    Odpovědět

    Tak on se člověk nemůže divit, že v organisaci, která podporuje teroristy, jsou teroristé či příbuzní teroristů.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.