Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva i Hamás odsuzují návrh premiéra Benjamina Netanjahua na „den po“ Hamásu, který projednával politicko-bezpečnostní kabinet.

Autor: Elad Benari, Kanada 23. února 2024 23:01 hod.

Palestinská samospráva (PA) i Hamás v pátek odsoudily návrh premiéra Benjamina Netanjahua na „den po“ Hamásu, který ve čtvrtek projednával politicko-bezpečnostní kabinet.

„Pokud chce svět bezpečnost a stabilitu v regionu, musí ukončit izraelskou okupaci palestinských území a uznat nezávislý palestinský stát s Jeruzalémem jako hlavním městem,“ uvedl v prohlášení citovaném televizí Al-Džazíra mluvčí předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse Nabíl Abú Rudeíneh.

Abú Rudeineh odmítl jakoukoli snahu o oddělení správy v Gaze od Judeje a Samaří.

„Gaza bude pouze součástí nezávislého palestinského státu … Jakékoli plány, které by tomu bránily, jsou odsouzeny k nezdaru,“ řekl a dodal: „Izrael neuspěje s pokusy změnit geografickou a demografickou realitu v pásmu Gazy.“

„Netanjahuovy navrhované plány mají za cíl udržet izraelskou okupaci palestinských území a zabránit vzniku palestinského státu,“ prohlásil abú Rudeineh.

Také vysoký představitel Hamásu Usáma Hamdán na páteční tiskové konferenci v libanonském hlavním městě Bejrútu pranýřoval Netanjahuův plán pro poválečnou Gazu.

„Pokud jde o den poté v pásmu Gazy, Netanjahu předkládá nápady, o kterých dobře ví, že nikdy nebudou úspěšné,“ řekl Hamdan novinářům, kterého citovala agentura AFP.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby byl v pátek rovněž dotázán na poválečné plány Izraele.

„O konkrétnosti těchto plánů se chci vyjádřit až v Izraeli. K čemu mohu hovořit, jsou naše názory, a my jsme se jasně vyjádřili, jaké jsou naše názory. O všech těchto otázkách jsme v posledních týdnech vedli s Izraelci konstruktivní rozhovory, v nichž jsme samozřejmě i nadále vyjadřovali jasné postoje, včetně toho, v čem se tyto názory a naše stanoviska rozcházejí,“ řekl Kirby novinářům, jehož citoval deník Haaretz.

Kirby se sice nevyjádřil ke konkrétním bodům osnovy, kterou Netanjahu předložil, ale uvedl, že Bidenova administrativa nevěří ve zmenšení Gazy ani v nucené vysídlení jakýchkoli obyvatel.

„Samozřejmě nechceme, aby Gazu ovládal, řídil nebo jí vládl Hamás. To jsou velmi konzistentní postoje, kterých se stále držíme,“ řekl Kirby. „A jak jsem již řekl, s našimi izraelskými protějšky jsme si to důsledně vyjasnili.“

25.02.2024 05:06 Daniel Žingor164Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    26. 2. 2024

    Odpovědět

    J8 si to myslím také. nenajde se arabská země, která by byla ochotna cokoliv ohledně palestinských Arabů garantovat.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.