Praha Jeruzalém

Izraelský premiér a americký prezident spolu po více než měsíci promluvili po telefonu.

Autor: David Rosenberg, World Israel News, 18. března 2024

Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu spolu v pondělí večer (izraelského času) telefonicky hovořili poprvé po více než měsíci.

Premiér Netanjahu uvedl, že v pondělí jednal o cílech Izraele v probíhající válce proti teroristické organizaci Hamás v Gaze a také o závazku Izraele poskytovat humanitární pomoc civilnímu obyvatelstvu Gazy.

„Dnes večer jsem hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem,“ uvedl Netanjahu.

„Diskutovali jsme o nejnovějším vývoji války, včetně závazku Izraele dosáhnout všech válečných cílů: Zlikvidovat Hamás, osvobodit všechny naše rukojmí a zajistit, aby Gaza nikdy nepředstavovala hrozbu pro Izrael – a zároveň poskytnout nezbytnou humanitární pomoc, která pomůže těchto cílů dosáhnout.“

Bílý dům rozhovor potvrdil a dodal, že se hovor týkal především nadcházející izraelské operace v pohraničním městě Rafáh, poslední baště Hamásu v pásmu Gazy, a obav USA ohledně tamního civilního obyvatelstva.

„Prezident Biden hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o nejnovějším vývoji v Izraeli a Gaze, včetně situace v Rafáhu a úsilí o nárůst humanitární pomoci Gaze,“ uvedl Bílý dům.

Pondělní telefonát je prvním rozhovorem obou od 15. února. Je to také první rozhovor Bidena a Netanjahua od chvíle, kdy se na veřejnost dostala rostoucí roztržka mezi nimi, která začala tím, že Biden byl 7. března po svém projevu o stavu Unie přistižen u horkého mikrofonu, že Netanjahu potřebuje „přijít k Ježíši“.

Minulý týden vůdce senátní většiny Chuck Schumer v projevu v Senátu, který získal podporu Bidenovy administrativy, Netanjahua a jeho vládu odsoudil a vyzval k předčasným volbám a Netanjahuovu sesazení.

V pátek, den po Schumerově kritice Netanjahua na půdě Senátu, prezident Biden nejvyššího demokrata v Senátu pochválil a označil jeho výtky vůči izraelskému vůdci za „dobrý projev“.

Netanjahu se proti Schumerovým poznámkám ohradil a prohlásil, že Izrael není „banánová republika“.

V pondělí izraelský premiér zřejmě narážel na Bidenovu administrativu a Schumera, když označil pokusy vykreslit jeho vládu jako nepopulární „okrajovou“ koalici za „záměrně lživé“.

„Obraz, který je v posledních dnech a týdnech prezentován ve Spojených státech, je zcela odlišný od toho, co jsem popsal.“

„Můžete nastoupit do jakéhokoli taxíku, jít do obchodního centra, jít po ulici a mluvit s lidmi. Velká většina vám řekne, že podporuje to, co jsem právě řekl, tedy cíle, které si vláda stanovila.“

„To není popis, že máte vybočujícího premiéra, který se postavil k nějaké extrémní okrajové skupině, a to je to, co řídí politiku. To není pravda. Řekl bych, že je to záměrná lež. Oni vědí, že je to falešné. Ale ta lež je páchána a je zlá.“

19.03.2024 05:38 Daniel Žingor158Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.