Praha Jeruzalém

Jednotky IDF zahájily přesnou operaci v oblasti nemocnice Šifa na základě zpravodajských informací, které naznačují, že nemocnici využívají vysoce postavení teroristé z Hamásu.

Autor: Elad Benari 18. března 2024 5:15

Jednotky IDF zahájily v noci na pondělí přesnou operaci v oblasti nemocnice Šífa v pásmu Gazy.

Mluvčí jednotky IDF uvedl, že operace je založena na zpravodajských informacích naznačujících využívání nemocnice vysoce postavenými teroristy Hamásu k provádění a podpoře teroristické činnosti.

„Před operací byly jednotky IDF poučeny o důležitosti opatrného postupu a o opatřeních, která je třeba přijmout, aby nedošlo k poškození pacientů, civilistů, zdravotnického personálu a zdravotnického vybavení. Kromě toho byli do oblasti dopraveni arabsky mluvící lidé, aby usnadnili dialog s pacienty, kteří zůstávají v nemocnici. Pacienti ani zdravotnický personál nejsou povinni se evakuovat,“ uvedla IDF.

V prohlášení bylo upřesněno, že jednotky IDF budou v oblasti pokračovat v humanitárním úsilí, a to jak po celou dobu operace, tak i po jejím ukončení, a budou pacientům a civilistům v areálu nemocnice poskytovat potraviny, vodu a zdravotnický materiál.

„IDF bude i nadále jednat v souladu s mezinárodním právem a proti teroristické organizaci Hamas – která systematicky a cynicky operuje z nemocnic a civilní infrastruktury, aniž by rozlišovala mezi civilním obyvatelstvem a teroristy této organizace,“ uvádí se v prohlášení.

IDF již dříve operovala v nemocnici Šifa letos v listopadu. Tehdy vojáci našli důkazy, že Hamás v nemocnici zřídil vojenské velitelství.

Vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb později deníku The New York Times potvrdil, že teroristé Hamásu několik dní před izraelským pozemním vpádem nemocnici evakuovali a vzali s sebou rukojmí.

IDF rovněž uvedla, že v uplynulých dnech hovořil vedoucí koordinační a styčné správy (CLA) pro Gazu s ředitelem ministerstva zdravotnictví Gazy o aktivitách teroristické organizace Hamás v nemocnici Šifa a o nutnosti je zmařit, a to v plné koordinaci s vedením nemocnice.

„Vidíme, že teroristická organizace Hamás pokračuje ve svých vojenských aktivitách uvnitř nemocnic. Jsme ochotni poskytnout veškerou potřebnou humanitární pomoc. Náš požadavek je jednoduchý: okamžité ukončení všech teroristických aktivit v nemocnicích,“ řekl ředitel CLA.

Podle zprávy se americké špionážní agentury domnívají, že Hamás a další teroristická skupina využívaly Al-Šifu jako velitelskou základnu a k držení některých rukojmích. Ze zpravodajských informací, které byly odtajněny v úterý, vyplývá, že americké zpravodajské služby získaly informace o tom, že teroristé Hamásu evakuovali nemocniční komplex jen několik dní předtím, než Izrael provedl nájezd na nemocnici.

Ukázalo se také, že Izrael se správně domníval, že rukojmí jsou drženi v zařízení Al-Shifa nebo pod ním, ale že rukojmí byla zřejmě přemístěna, když teroristické skupiny objekt evakuovaly.

19.03.2024 05:24 Daniel Žingor130Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.