Praha Jeruzalém

Týden po invazi začaly izraelské bezpečnostní služby vyšetřovat, zda někteří dělníci nepředávali informace Hamásu.

Od: JNS 7. března 2024

Izraelská bezpečnostní agentura neboli Šin Bet po výslechu dělníků z Gazy, kteří vstoupili do Izraele před teroristickou invazí 7. října, dospěla k závěru, že „neexistuje podezření, že by z jejich strany docházelo ke shromažďování zpravodajských informací a jejich předávání Hamásu“.

Šin Bet tuto možnost vyloučila po výslechu asi 3 000 gazanských dělníků, informovaly ve čtvrtek Channel 12.

Arabové z Gazy pravidelně vstupovali do Izraele za prací (v době útoku jich bylo 17 500 denně). Týden po invazi začaly izraelské bezpečnostní služby vyšetřovat možnost, že někteří z těchto mužů předávali informace Hamásu.

Izraelští představitelé, zástupci médií a další osoby tvrdili, že dělníci z Gazy, kteří získali důvěrnou znalost izraelských obcí sousedících s pásmem, předávali teroristům zpravodajské informace.

Až dosud tato tvrzení podporovaly nepřímé důkazy.

Materiál, který v prosinci poskytla JNS IDF a který patřil šéfovi elitních jednotek Hamasu Nukhba, jež se útoku zúčastnily, obsahoval ručně nakreslený náčrt armádní základny Nahal Oz přiléhající k hraničnímu plotu podél severní části pásma Gazy. Ilustrace, která prozrazovala přesnou znalost základny, naznačovala, že Hamás měl pomoc zevnitř.

Ti, kdo masakr přežili, uvedli, že teroristé o jejich komunitách věděli velmi podrobně. Boris Volovik, člen dvanáctičlenného bezpečnostního týmu v Nir Am, jednom z mála kibuců, které se úspěšně bránily, řekl 16. listopadu pro televizi Knesset TV: „Teroristé věděli, kde jsou v každém kibucu zbrojnice a kde bydlí vojenští bezpečnostní koordinátoři.“

Volovik uvedl, že v nedalekém kibucu Kfar Aza byl zabit jeden z jeho přátel, když se blížil ke zbrojnici a byl přepaden. Dodal, že vojenský bezpečnostní koordinátor v kibucu Kissufim byl přepaden u svého domu.

Jedna žena, jejíž manžel a syn byli zavražděni, uvedla, že teroristé z Hamásu znali jména lidí, věděli, kolik mají dětí, a dokonce i to, kdo z nich vlastní psa.

K jednotlivým případům špionáže z Gazy došlo již v minulosti. V listopadu 2022 zatkla Šin Bet osmadvacetiletého Tzabara Abu Ta’abata z Dir al-Balah v centrální části pásma Gazy za to, že využil svého statusu „obchodníka“ ke vstupu do židovského státu a provádění průzkumu.

Podle vyšetřování aktivizovaly složky Hamásu Abu Ta’abata mimo jiné k odhalení totožnosti agentů Šin Bet a získání informací o konkrétních místech v Izraeli.

08.03.2024 05:06 Daniel Žingor152Zdroj: israel365news.com

2 komentáře

  1. Petr Moravec

    8. 3. 2024

    Odpovědět

    Celkem by mne zajímalo, jak to Šabak zjišťoval. Pozvali si dělníka a ptali se ho: "Shromažďoval jste informace z kibucu pro Hamás ?"....

    • Daniel Žingor

      8. 3. 2024

      Odpovědět

      Jsou to první informace tohoto typu - proběhlo to i na Arutz Sheva i v jiných médiích, ale velmi krátce - bylo to pro mě (a je) velmi překvapivé - tak uvidíme, co ještě poleze ven...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.