Praha Jeruzalém

Sinwar poslal počátkem měsíce vedení Hamásu povzbudivou zprávu.

Od: All Israel News 29. února 2024

Navzdory neustálému postupu Izraele během čtyř měsíců bojů v pásmu Gazy je vůdce teroristické organizace Hamás v této enklávě Jahjá Sinvár stále přesvědčen, že jeho skupina válku vyhraje, uvedl ve čtvrtek deník Wall Street Journal.

Když se minulý měsíc v Kataru sešli vysocí členové vedení teroristické skupiny sídlící mimo pásmo, dorazil podle WSJ vzkaz od vůdce Hamásu v Gaze.

Bojovníci brigád al-Kassám, vojenské složky Hamásu, si vedou dobře a byli připraveni čelit očekávané izraelské pozemní ofenzívě do města Rafáh na jihu Gazy, stálo ve zprávě.

Sinwar byl rovněž přesvědčen, že rostoucí počet civilních obětí v důsledku války nakonec vyvolá mezinárodní tlak do té míry, že Izrael bude nucen válku zastavit.

Jeho plánem zřejmě je, aby Hamás přečkal bouři ve svých podzemních úkrytech a počkal, až svět donutí Izrael k příměří, jak to spolehlivě učinil v minulosti.

Sinvar a Hamás by se pak mohli hrdinně vynořit ze zkázy a vyhlásit vítězství nad Izraelem.

Důkazem této strategie může být podle WSJ způsob, jakým Hamás změnil taktiku od příměří loni v listopadu.

Teroristé již téměř nebojují v rozsáhlých střetech, což je stálo vysokou cenu v podobě lidských životů. Místo toho přešli na partyzánskou taktiku, kdy izraelské vojáky před útěkem do svých podzemních sítí zaútočí.

Izrael po Sinwarovi pátrá a pročesává tunely, aby našel strůjce masakru ze 7. října. Izraelské síly údajně Sinvara během probíhajících vojenských operací v Gaze dvakrát téměř dopadly.

Izrael také odmítl nedávné zprávy, že vůdce Hamásu Sinwar uprchl z Gazy na egyptský Sinajský poloostrov prostřednictvím sítě tunelů v Rafáhu.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant nedávno prohlásil, že „Hamás hledá za Sinvara náhradu“.

Podle Gallanta „pobočka Hamásu v Gaze nereaguje. Není s kým mluvit jako s vedením na místě a vnější vedení hledá vnitřní vedení. Chci tím říci, že se hledá, kdo bude Gazu řídit, neexistuje žádná strana, která by (Gazu) řídila, a žádná strana, která by fungovala.“

01.03.2024 05:01 Daniel Žingor263Zdroj: All Israel news

5 komentářů

  1. Karel Pittner

    7. 3. 2024

    Odpovědět

    lidstva je kolem 8 miliard. Skupina psychopatů si usmyslí že je potřeba vyvraždit a unést lidi určitého státu a tak to udělají. Zavraždí 1200 lidí a unesou přes 200 osob. Byl to hnusnej a nečekanej přepad, který by měl zbytek lidstva odsoudit .Bohužel tomu tak není, nechápu.Mělo by to být jako z plevelem, taky existují přípravky kterými lze plevel zlikvidovat. Já bych se za likvidaci přimlouval.

  2. Peter Boček

    1. 3. 2024

    Odpovědět

    Sinwara treba chytit živého, proces ako s Eichmannom a potom zrusenie trestu smrti na tento pripad a popravit obesenim a popol rozsypať do mora .

    • Karel Křivan, Ing.

      7. 3. 2024

      Odpovědět

      A nebylo by vhodnější ho nechat sežrat zaživa prasátky ? Ta milá zvířátka by určitě neodmítla ! :-)))

    • Karel Křivan, Ing.

      7. 3. 2024

      Odpovědět

      Jako kejda, (prasečí výkaly), by se do ráje k těm 72 pannám určitě nedostal. :-))

  3. Jaromír Vykoukal

    1. 3. 2024

    Odpovědět

    Myslím si, že Sinvár může mít pravdu. Je to hajzlík, ale je chytrý a ví jak to v OSN a EU funguje. Ten tlak je přesně takový jak čekal a ví že poroste. Je na Izraeli jestli vydrží s nervama.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.