Praha Jeruzalém

Izraelská vojenská operace v Gaze připravila Hamás o příjmy z daňových fondů, což vedlo k potřebě financování ze zahraničí, včetně charitativních organizací.

Autor: Tziki Brandwine 4. března 2024 1:23

Hamás inkasuje od Íránu asi 100 milionů dolarů ročně a z daní v Gaze zhruba 600 milionů dolarů ročně, napsal v neděli list The Wall Street Journal.

Zpráva poznamenala, že izraelská vojenská operace v Gaze připravila Hamás o daňové prostředky, které jsou jeho největším zdrojem financování, a v důsledku toho je nyní pro skupinu rozhodující financování ze zahraničí, včetně charitativních organizací, uvedli západní představitelé.

Izrael a USA se však rozcházejí v názoru na to, které charitativní organizace jsou napojeny na Hamás a které financují čistě humanitární činnost v Gaze. Jedním z příkladů, které uvádí deník The Wall Street Journal, je michiganská nezisková organizace LaunchGood, která zprostředkovává financování pro některé z největších muslimských charitativních organizací na světě. Izraelský Národní úřad pro boj proti financování terorismu uvádí řadu fundraisingových kampaní pořádaných společností LaunchGood, které jsou podle Izraele napojeny na Hamás.

Spojené státy nepodnikly žádné kroky proti žádné z kampaní nebo charitativních organizací na této fundraisingové platformě. Společnost LaunchGood, která obvinění Izraele zpochybňuje, uvedla, že zavedla důsledný program dodržování předpisů částečně kvůli zvláštní kontrole, které jsou islámské skupiny v USA vystaveny.

Co se týče Íránu, je již dlouho známo, že je jedním z hlavních sponzorů Hamásu a převedl této skupině a jejímu vůdci Jahjovi Sinvarovi stovky milionů dolarů.

Po letech napjatých vztahů se zdálo, že se vztahy zlepšily v roce 2017, kdy vůdce Hamásu Ismail Haníja poděkoval Íránu za jeho „neomezenou“ podporu brigádám Al-Kassám a za jeho příspěvek k rozvoji vojenských schopností Hamásu.

Bývalý zástupce vůdce Hamásu Sálih al-Arúrí, který byl před nedávnem zlikvidován v Libanonu, v posledních letech několikrát navštívil Írán, kde se setkal s vysokými představiteli, včetně nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, což je další známka toho, že je roztržka zažehnána.

04.03.2024 05:25 Daniel Žingor120Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.