Praha Jeruzalém

Zpráva deníku Washington Post: Bidenova administrativa v minulých dnech v tichosti schválila přesun bomb a stíhaček v hodnotě miliard dolarů do Izraele, a to navzdory napětí ohledně možné operace v Rafáhu.

Autor: Elad Benari, Kanada 29. března 2024 22:28

Bidenova administrativa v minulých dnech v tichosti schválila převod bomb a stíhaček v hodnotě miliard dolarů do Izraele, informoval v pátek deník The Washington Post.

Schválení přišlo uprostřed nedávného napětí mezi USA a Izraelem kvůli americkému nesouhlasu s izraelskou vojenskou ofenzivou v Rafáhu na jihu Gazy.

Nové balíčky zbraní zahrnují více než 1 800 bomb MK84 o hmotnosti 2 000 liber a 500 bomb MK82 o hmotnosti 500 liber, sdělili listu The Washington Post představitelé Pentagonu a ministerstva zahraničí obeznámení s touto záležitostí.

Tento vývoj podtrhuje skutečnost, že ačkoli se mezi Spojenými státy a Izraelem objevily rozpory ohledně vedení války, Bidenova administrativa považuje transfery zbraní za nepřípustné, když zvažuje, jak ovlivnit jednání premiéra Benjamina Netanjahua.

„Nadále podporujeme právo Izraele na obranu,“ uvedl jeden z představitelů Bílého domu. „Podmiňování pomoci nebylo naší politikou.“

Americká administrativa opakovaně zdůraznila svůj nesouhlas s izraelskou operací v Rafáhu. Blinken, který minulý týden navštívil Izrael, tento postoj zopakoval a řekl: „Sdílíme cíl Izraele porazit Hamás, který je zodpovědný za nejhorší masakr židovského národa od holocaustu. A sdílíme cíl zajistit dlouhodobou bezpečnost Izraele. Jak jsme však již řekli, rozsáhlá pozemní vojenská operace v Rafáhu není tím správným způsobem, jak toho dosáhnout.“

Prezident Joe Biden nedávno pro televizi MSNBC uvedl, že izraelská operace v Rafáhu by byla „červenou linií“, ale zároveň prohlásil, že „obrana Izraele je stále kritická“, a proto by pomoc nesnížil.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová také nedávno jasně řekla, že USA nebudou vytvářet žádné podmínky pro pomoc, kterou poskytují Izraeli. Server Politico však již dříve informoval, že Biden, Harrisová a další představitelé administrativy jsou stále ochotnější kritizovat přístup Izraele k boji proti Hamásu.

31.03.2024 05:00 Daniel Žingor139Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Petr Moravec

    1. 4. 2024

    Odpovědět

    Spíše než "v tichosti schválily" bych si tipnul, že schválení přišlo až po ústupcích Izraele ohledně termínu začátku operace v Raffahu, přijetí Bidenova plánu jak jí provést atd., resp., že současná administrativa nedává a nedá Izraeli nic jen tak, aniž by za to něco nechtěla.

    • Daniel Žingor

      2. 4. 2024

      Odpovědět

      ... to nám asi zůstane (možná navždy nebo nadlouho) skryto...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.