Praha Jeruzalém

Írán vypustil desítky bezpilotních letounů na Izrael v rámci bezprecedentního útoku; bezpečnostní zdroje odhadují čas příletu mezi 2. a 4. hodinou ranní.

Od: Israel National News 13. dubna 2024, 23:48

Poprvé v historii Státu Izrael zahájil Írán přímý útok na Izrael a vypustil směrem k židovskému státu desítky bezpilotních letounů, uvedly americké zprávy.

Bezpilotní letoun vypuštěný z Íránu by do Izraele dorazil přibližně za devět minut, zatímco řízená střela by do Izraele dorazila za dvě hodiny a balistická střela za devět minut.

Přibližně ve 23:20 byla z íránského území směrem k Izraeli vypuštěna druhá série bezpilotních letounů. Podle pozdějších zpráv byly směrem k Izraeli odpáleny také řízené střely.

Bezpečnostní zdroj uvedl, že bezpilotní letouny jsou na Izrael vypouštěny nejen z Íránu, ale i z jiných zemí.

Bezpečnostní zdroje odhadují, že bezpilotní letouny dorazí k Izraeli v neděli mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní.

Jordánsko mezitím uzavřelo svůj vzdušný prostor a Izrael oznámil, že jeho vzdušný prostor zůstane uzavřen mezi 12:30 a 7:00 hodinou v neděli ráno. Letiště Ramon u Eilatu bude pro dopravu uzavřeno.

Premiérovo letadlo před chvílí z neznámých důvodů vzlétlo.

Potvrdil to mluvčí IDF: „Před krátkou dobou Írán vypustil ze svého území bezpilotní letouny směrem k území Státu Izrael.“

„IDF je ve stavu vysoké pohotovosti a neustále monitoruje operační situaci. Systém protivzdušné obrany je v nejvyšší pohotovosti spolu s letouny IAF a loděmi námořnictva, které mají za úkol chránit izraelské nebe.

„IDF sleduje všechny cíle.

„Žádáme veřejnost, aby se řídila a dodržovala pokyny velení domácí fronty a oficiální oznámení IDF v této věci.“

13.04.2024 23:12 Daniel Žingor226Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jaromír Vykoukal

    15. 4. 2024

    Odpovědět

    Takže to začalo. Pokud budeme objektivní, myslet si, že zabití vysokého představitele Íránských revolučních gard nemohl nechat bez odezvy a také nenechal. Když zabili vysokého pohlaváry USA, čelili odvetě a měli škody, mrtvé i raněné. Je to Blízký a Střední východ. Zachovat si tvář je tam důležitější než vítěuství. Kdyby to Írán neudělal, oslabila by se jeho pozice a to nepřipustí. Volba prosdtředků k útoku odpovídá gestu. Kvanta bezpiloťáků co letí k cíly dlouhé hodiny nejsou velkou hrozbou, jen počet může dělat potíže. Nasazením velkého počtu balistických střel by bylo horší. Věřil jsem že to IDF a spojenci zvládnou a zvládli. Potěšila mě aktivita Jordánců.. Dobrá práce.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.