Praha Jeruzalém

Ad hoc výbor Rady bezpečnosti OSN projednává nabídku Palestinské autonomie na plné členství v OSN, ale nedosáhl dohody, což znamená, že tato snaha nyní pravděpodobně směřuje k formálnějšímu hlasování Rady.

Autor: Elad Benari 12. dubna 2024, 5:45

Členové Rady bezpečnosti OSN ve čtvrtek nedosáhli shody ohledně nabídky Palestinské samosprávy (PA) na plné členství v OSN, což znamená, že tato dlouhodobá snaha nyní pravděpodobně zamíří k formálnějšímu hlasování v Radě, informuje agentura AFP.

Palestinská samospráva minulý týden oživila svou žádost o členství v OSN, což Radu bezpečnosti přimělo k zahájení formálního procesu posuzování. Ten zahrnoval ad hoc výbor, který ve čtvrtek nedosáhl konsensu a který byl složen z členských států rady.

Během jeho zasedání za zavřenými dveřmi „nedošlo k žádnému konsensu“, uvedla maltská velvyslankyně Vanessa Frazierová, která v dubnu vykonává rotující předsednictví rady.

Pro plné členství se však vyslovily dvě třetiny členů, uvedla, aniž by upřesnila, o které země se jedná.

Každá žádost Palestinské autonomie o členství v OSN musí nejprve projít Radou bezpečnosti a poté ji musí schválit Valné shromáždění.

Na nedávnou otázku, zda USA využijí svého práva veta v Radě bezpečnosti, aby zablokovaly žádost Palestinské autonomie, odpověděl mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller: „Nebudu spekulovat o tom, co se může stát v budoucnu.“

Dodal však, že vytvoření nezávislého palestinského státu s bezpečnostními zárukami pro Izrael „je něco, co by mělo být uskutečněno prostřednictvím přímých jednání mezi stranami – to je něco, o co v tuto chvíli usilujeme – a ne v OSN“.

V listopadu 2012 přijala OSN rezoluci, která uznala „Palestinu“ jako nečlenský pozorovatelský stát.

Od té doby Palestinská samospráva několikrát prohlásila, že bude usilovat o plné členství v OSN.

Spojené státy v roce 2022 vyzvaly Palestinskou samosprávu, aby neusilovala o hlasování v Radě bezpečnosti OSN o získání plnoprávného členství v OSN, a zdůraznily, že jakýkoli takový krok budou pravděpodobně vetovat.

12.04.2024 05:19 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.