Praha Jeruzalém

Italský časopis L’espresso tvrdí, že palestinský arci-terorista Jasir Arafat uzavřel tajnou dohodu, že nezaútočí na italské občany a přijal pak peníze od italského vůdce.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

V neděli v exkluzivní zprávě odhalil italský časopis L’espresso nové informace o srdečném vztahu mezi teroristickou organizací OOP a italskými úřady, jak bylo zjištěno z tajných deníků zakladatele OOP a prvního prezidenta palestinské samosprávy Jasira Arafata.

19 svazků osobních zápisků se týká let 1985 až 2004, kdy Arafat zemřel ve francouzské nemocnici. Byly poskytnuty francouzské nadaci za podmínky, že obsah deníků bude použit pouze jako „studijní materiál“ a neposkytne podklad pro napsání knih ani natočení filmů.

Deníky popisují Arafatovy vztahy s lidmi mnoha národů, včetně prezidentů – Fidelem Castrem (Kuba), Saddámem Husajnem (Irák) a Shimonem Peresem (Izrael). Avšak překlady publikované tento týden se týkaly vysokých představitelů italské vlády, včetně bývalých premiérů Bettina Craxiho a Silvia Berlusconiho a ministra zahraničí Giulia Andreottiho.

L’espresso vneslo světlo zejména do jednání v roce 1985 mezi Arafatem a italskou vládou (v čele s Craxim a Andreottem) během únosu výletní lodi Achille Lauro z egyptského pobřeží čtyřmi palestinskými teroristy. Teroristé plánovali cestovat na lodi do Izraele, aby tam provedli útok, ale náhodou byli odhaleni, tak unesli loď a zavraždili židovsko-americkou rukojmí Leon Klinghofferovou.

Tajné služby zjistily, že za skupinou stál vedoucí představitel OOP Muhammad „Abu“ Abbás, ale když měla Itálie příležitost ho zatknout a uvěznit ihned po skončení krize – nebo ho vydat do USA, aby stanul před soudem za vraždu Klinghofferové – podle tohoto deníku umožnil Andreotti Abbásovi uniknout spravedlnosti. Craxi sám veřejně podpořil názor, že neexistuje dostatek důkazů, které by umožnily Abbásovo vydání.

Dlouho se šuškalo, že mezi Itálií a OOP byla uzavřena tichá dohoda a to po útoku na letišti v Římě roku 1973. OOP by podle ní nemělo útočit na italské občany výměnou za italský tichý souhlas s působením OOP na svém území.

L’espresso oznámilo, že Arafat ve svých denících vřele popisoval Itálii jako „palestinské pobřeží Středozemního moře“.

Deníky také odhalily, jak Arafat pomohl Silvio Berlusconimu, trojnásobnému premiérovi, který byl členem italského parlamentu v roce 1998, aby byl vyškolen jak nelegálně financovat Italskou socialistickou stranu. Na oplátku za tento hezký „dárek“, napsal Arafat, potvrdil on Berlusconiho falešné prohlášení k  žalobcům, že 10 miliard lir, o které se v procesu jednalo, nebylo pro Italskou socialistickou stranu, ale pro OOP a na podporu palestinské věci.

06.02.2018 13:14 Daniel Žingor505Zdroj: World Israel News

Klíčová slova