Praha Jeruzalém

JERUZALÉM (Reuters) – předseda vlády Benjamin Netanjahu nařídil Motzoei Shabbosovi, aby plánované demolice nelegální osady Chán al-Ahmara byly, na základě tlaku Mezinárodního trestního soudu v Haagu, odloženy.

Osud Chán al-Ahmáru vzbudil obavy mezinárodního společenství poté, co Izrael oznámil, že plánuje tuto vesnici zlikvidovat – jedná se o zchátralou osadu s cca 180 obyvateli.

Její obyvatelé, podporovaní zahraničními aktivisty, kteří se shromáždili na místě, čekali na buldozery, neboť měli ze strany Izraele konečný termín na likvidaci (osady) do 1. října letošního roku.

Plán likvidace zahrnoval i přemístění osady cca sedm mil dál.

Představitel Netanjahuovy administrativy pod podmínkou anonymity uvedl, že ve spolupráci s Palestinskou samosprávou byl otevřen alternativní plán přemístění.

„Cílem je plně vyčerpat všechny možnosti pro jednání a prověřit navrhované plány předložené různými zástupci, včetně těch, které jsme obdrželi v posledních dnech,“ uvedl tento představitel.

Izrael, který se dlouho snažil vytlačit arabské kočovníky z pozemků mezi osadami Maaleh Adumim a Kfar Adumim, řekl, že Khan al-Ahmar byl postaven bez potřebných povolení. Palestinci tvrdí, že takové dokumenty nelze získat.

Organizace spojených národů, Evropská unie a skupiny obhájců lidských práv na Izrael naléhali, aby Chána al-Ahmara nelikvidoval, když uváděli, jaký by to mělo dopad na komunitu a mírovou perspektivu.

Minulý týden hlavní šéfka Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda uvedla, že Izrael může být stíhán za válečné zločiny, pokud bude v demolici pokračovat. „Rozsáhlé ničení majetku bez toho, aby to bylo vojenského hlediska nutné a přesuny obyvatel na okupovaném území představují válečné zločiny,“ uvedla.

Bensouda varovala, že „v rámci své autority nebude váhat přijmout vhodná opatření podle Římského statutu“, což by Mezinárodnímu trestnímu soudu umožnilo stíhat světové vůdce.

Izraelské bezpečnostní síly se připravovaly na plánovanou demolici, která měla začít jen pár hodin před tím, než soud zasáhl.

21.10.2018 10:36 Daniel Žingor151Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova